Madrid (2): Čudesne mlade plemkinje 1

Prvo smo u pradu pogledali slike El Greka, slikara 16. veka, koji je slikao svoje izdužene figure na ogromnim platnima kao da je pripadao nekoj drugoj epohi. Pored monumentalnih slika sa religijskim temama ipak mi se najviše svideo njegov „Portret plemića“.

Zatim je usledio Velaskez i njegove dve najčuvenije slike „Mlade plemkinje“, koju mnogi istoričari umetnosti smatraju za najbolju sliku evropskog slikarstva, i „Predaja Brede“, slika sa istorijskom tematikom. U Pradu se nalaze neke od najznačajnijih slika Hijeronimusa Boša. „Vrt uživanja“ ispred koje je uvek puno posetilaca koji bez daha analiziraju svaki fantastični naslikani detalj. Takođe, veoma značajna je i triptih „Kola sena“. Naravno, u Pradu je i Gojina serija „crnih slika“ koje je naslikao pred kraj života, očigledno vrlo depresivan i usamljen, kao i njegove „Gola i Obučena Maja“.

U ponedeljak smo otišli do Kraljevske palate koja je najveća u Evropi. Palata je izgrađena u 18. Veku. U blizini je i Park Buen Retiro sa jezerom, skulpturama, izložbenim prostorima, u kome Madriđani uživaju za lepih i toplih dana. Nakon obilaska Kraljevske palate obišli smo muzej Tisen-Bornemica koji je najveća privatna zbirka slika na svetu. U ovom muzeju smo se orijentisali više na novije slikare Šagala, Kandinskog, Džordžiju O’Kif, Egona Šilea.

Dok idete kroz Madrid stalno imate potrebu da gledate u vis, prema prelepim fasadama art nuvo stila, sa krovovima na kojima se počesto nalaze impresivne skulpture. Bulevari su široki, sa po pet traka u svakom pravcu, sa puno zelenila čak i u ove zimske dane. LJudi su opušteni, nasmejani, prijateljski Vam se obraćaju u radnji, u restoranu i na pijaci. Kada je o pijaci reč nikako ne treba propustiti da se poseti Mercado de San Migel. Slučajno smo nabasali na ovu pijacu u prelepoj staroj zgradi gde se prodaju razne vrste tapasa. Tapasi predstavljaju zalogaje hrane koji mogu da se naprave od raznih vrsta ribe, mesa, sira… Nama su se najviše svideli tapasi od bakalara sa medom. Jedan tapas na toj pijaci je koštao jedan evro a pet-šest je dovoljno da Vam bude baš fino.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari