Madrid (3): Grad u kome se lepo jede 1

Tapasi se u prestonici Španije uglavnom služe besplatno uz pivo ili vino u barovima kojih ima jako mnogo. Čuvena je španska šunka i radnje, koji se nazivaju muzeji šunke.

Jedan sendvič sa šunkom, koja je kao naša pršuta ali sa manje izraženim ukusom, jeste jedan evro, kao i čaša piva od dva decilitra (pekenjo), koja je najpopularnija u Madridu. Uopšte, u Madridu se jako lepo jede. Dnevni meni u restoranima, koji Madriđani najviše jedu, i koji se sastoji od predjela, jela, slatkiša i jednog pića je 11 do 12 evra. Velja nam je rekao da je do pre par godina taj meni bio 10 evra. I kod Španaca cene rastu.

Na Trgu del Sol se nalazi bronzana skulptura medveda koji stoji na zadnjim nogama i jede jagode sa drveta. Mada je pitanje šta medved tačno jede predmet rasprava koje će verovatno da traju još dugo, on je simbol Madrida jer ime potiče od arapske reči „al mađeri“, što znači medved.

U butiku jednog od najčuvenijih španskih kreatora Alfonsa Domingeza, koji je na nekoliko spratova i prelepe unutrašnje dekoracije, upoznali smo Kristijana, Beograđanina, koji još od devedesetih živi u Madridu i radi u tom butiku. Bio je vrlo ljubazan i pokazao nam je najnoviju kolekciju.

Sad da se vratimo na početak i pitanje vremena. Prva dva dana rominjala je kišica, ali nije bilo ni hladno ni neprijatno. Preostalih dana je bilo sunčano i toplo, tako da ćemo i iduće godine da idemo u Madrid u februaru ili martu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari