Takmičenje u uličnim plesovima u Novom Sadu 1

Oko 1.000 ljubitelja plesa iz celog Balkana okupiće se na trodnevnom događaju “SDK Balkan” da nauče nove korake, upoznaju se plešu zajedno, ali najvažnije od svega – da se takmiče i osvoje karte za najprestižniji plesni kamp u Evropi, Street Dance Kemp u Češkoj.

Tokom prvog dana „SDK Balkan“ manifestacije, učesnici će imati priliku da pogledaju dokumentarni film o Hip Hop kulturi, učestvuju u panel diskusiji i sa učesnicima iz Rusije, Francuske i Amerike te širom Balkana polemišu o Hip Hop kulturi. Kasnije će prisustvovati plesnoj radionici koju će držati jedan pionira hip hop plesa – Henri Link, kao i House dance radionici pod vođstvom jednog od poznatih francuskih plesača – Michela Onoma, poznatijeg pod pseudonimom Meech.. Link će učesnike učiti socijalne plesove, kako su se oni promenili i razvili tokom vremena i kako mogu da ih upotrebe u svom umetničkom izrazu, kroz koreografiju ili slobodan stil, dok će Meech učesnike provesti kroz čaroban svet House dance plesa, počevši od njegovih osnova do komplikovanijih kombinacija i koreografije. Nakon plesne radionice sledi projekcija dokumentarnog filma kojim se poredi hip hop kultura u više država sveta, a i Srbija je jedna od njih.

Drugog dana počinju takmičenja. Za ulične plesove važe specifična pravila takmičenja, koje se zove “battle”. Tog dana će biti održano takmičenje u pet kategorija, od kojih su tri posvećene deci od 8 do 15 godina – najbolji šou uličnog plesa, dečiji hip hop battle, hip hop ženska kategorija, dečiji all style battle i hip hop muška kategorija.

Poslednjeg dana manifestacije biće održano takmičenje u tri kategorije – house ples, break dance (grupe po 3 člana) i all style battle (grupe od po 5 članova).

Svi pobednici plesnih kategorija biće nagrađeni “All In” karticom za plesni kamp Street Dance Kemp (SDK). Kartica podrazumeva pohađanje svih plesnih radionica na kampu, te pokrivene troškove za tri noći smeštaja u kampu.. Takođe, pobednici automatski ulaze u 16 najboljih plesača koji će se tokom SDK kampa takmičiti za titulu najboljeg u plesnim kategorijama koje su na preselekcijama i osvojili.

Sudije u Novom Sadu biće Mišel Onomo – Meech (Pariz, Francuska), Henri Link (Nju Jork, SAD), Kiril Ninitin – Milky Rock (Moskva, RUS), Martin Fidler (Brno, Češka), Bogdan Dimitrijević- Bloo (Novi Sad, Srbija); di džej-evi su Kantor Matias- Lil Matt i Soss Jozef – Q-Cee (Budimpešta, Mađarska), voditelji su Jasna Žugić (Novi Sad) i Franjo Opačak (Zagreb, Hrvatska).

Cilj projekta je da putem radionica, diskusije i takmičenja specifičnog za ulične plesove, takozvani „battle“ (eng. bitka), pokažemo da je ples univerzalan jezik u kom ne postoje verske, nacionalne, rasne, ili bilo koje druge razlike. Tokom tri dana manifestacije „SDK Balkan“, od 28. do 30. aprila očekujemo da na radionicama i diskusiji učestvuje 150 učesnika, a na takmičenju 300 mladih, koji će kasnije moći znanje stečeno na manifestaciji da prenesu u svoje plesne klubove ili zajednice u kojima se kreću.

Organizator manifestacije “SDK Balkan” jeste Plesno udruženje Groove iz Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari