Recept nedelje: Prolećni rolat/rolat sa džemom 1

Prolećni rolat (rolat sa džemom) je dobio naziv zbog toga što ga uvek pripremam u proleće. Džemove slabo koristim, pa kada stigne proleće i ne znam šta ću sa njima, napravim ovaj rolat.

Uvek ga pripremam malo drugačije. Rolat se brzo priprema, a jako je ukusan. Možete koristi bilo koji džem, marmeladu ili pekmez. Sada sam koristila pekmez od jagoda (recept za pripremu pekmeza od jagoda, možete videti OVDE.). 

Sastojci:

4 jajeta

4 kašike šećera

4 kašike ulja

4 ravne kašike brašna

1 kašičica rendane kore od limuna 

Punjenje:

400 ml džema ili pekmeza po izboru 

Glazura

100 g čokolade

5 kašika vode

1 kašičica maslaca 

Recept nedelje: Prolećni rolat/rolat sa džemom 2

Priprema:

Pripremite pleh okvirnih dimenzija 30*30 cm i obložite ga papirom za pečenje. Odvojite žumanca od belanaca. Prvo umutite belanca u čvrst sneg, pa dodajte dve kašike šećera i mutite dok se šećer ne otopi.

Potom umutite žumanca sa ostatkom šećera (2 kašike). U umućena žumanca, dodajte brašno, ulje i koricu od limuna. Mešanjem sjedinite sastojke. U smesu od žumanaca lagano umešajte belanca. Smesu razlijte u pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 8 minuta. Prohlađenu koru uvijte u rolat zajedno sa papirom i upakujte u vlažnu krpu. 

Kada se rolat ohladi, odmotajte ga, skinite papir, premažite džemom i ponovo urolajte. Prelijte ga glazurom – otopite čokoladu, vodu i maslac. Rolat, po želju, možete posuti kakaom.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari