Oprez ukoliko se odlučujete za estetske zahvate 1Foto: FreeImages / Keith Syvinski

Novoosnovano Udruženje estetskih hirurga Srbije održalo je juče prvu konferenciju pod nazivom „Bezbednost pacijenata u estetskoj hirurgiji i anti-aging medicini“, kako bi ukazalo na sve češće zloupotrebe u ovoj oblasti ali i skrenulo pažnju pacijentima kome treba da se obrate ukoliko se odluče za estetske zahvate.

Predsednica Udruženja estetskih hirurga Srbije dr Violeta Skorobać Ašanin istakla je da je Udruženje i nastalo kao potreba i podrška evropskom i svetskom udruženju u pravljenju i usvajanju zajedničkih protokola za unapređenje bezbednosti estetske hirurgije i anti-aging medicine.

„Zadatak nam je i da edukujemo populaciju o osnovnim pitanjima bezbednosti, mogućim rizicima i komplikacijama u ovim granama medicine“, dodala je dr Violeta Skorobać Ašanin.

Na neke od rizika i propusta koji se dešavaju ukazao je prof.dr Boban Đorđević iz Udruženja estetskih hirurga Srbije.

„Na prvom mestu želimo da naši pacijenti budu bezbedni i sigurni. Zato želimo da stanemo na put pružanju usluga u neadekvatnim uslovima i prostorima, koji nisu registrovani za medicinsku delatnost, a koje obavlja nestručni kadar ili pak stručni kadar. Sve češće nam se dešava u praksi da nam dođu pacijenti koji imaju komplikacije usled takvih intervencija i kojima mi pokušavamo da pomognemo . Postavlja se pitanje, ko treba da rešava takve komplikacije ili ko će ukazati hitnu medicinsku pomoć pacijentima u takvim prostorijama, istakao je dr Đorđević.

Da je lepota u savremenom društvu postala imperativ, svestan je i dr Dejan Milutinović iz Udruženja estetskih hirurga Srbije, ali to ne znači, kako kaže da pacijenti moraju da probaju i ono u šta nisu sigurni.

„Naša poruka pacijentima je da ne konsultuju: komšije, rođake, nestručni medici nski kadar, već lekare koji su se školovali za estetke hirurgiju. Primetilo smo da u privatnoj praksi koje su registrovane za nehirurške delatnosti obavlja i hirurgija, poručuje dr Milutinović.

Udruženje estetskih hirurga Srbije okuplja najeminentnije lekare specijaliste estetske i plastične hirurgije u našoj zemlji. Osnovano je pre šest meseci i član je Međunarodne Alijanse udruženja za estetsku i plastičnu hirurgiju (ISAPS Alliance) i Evropske Asocijacije udruženja estetske i plastične hirurgije(EASAPS).

Estetski hirurzi za razvoj medicinskog turizma

Udruženje estetskih hirurga Srbije zalaže se i za razvoj medicinskog turizma u našoj zemlji. Članovi smatraju da bi Srbija mogla da ima ogroman profit od zdravstvenog turizma, koji je u svetu poslednjih godina ozbiljna industrija.

„Samo prošle godine zarada od medicinskog turizma iznosila je 60 milijardi dolara, a ove godine procenjuje se da će da naraste na 100 milijardi dolara. Zato smatramo da je sada pravi trenutak da i Srbija privuče medicinske turiste, od čega bi korist imali svi, od lokalne samouprave do zdravstvenog sistema. Neophodno je da se učvrste medicinski protokoli: prijema, lečenja i postoperativne brige, kao i osiguranja tih pacijenata od profesionalne odgovornosti u estetskoj hirurgiji i osiguranja za reintervencije, poručuje dr Siniša Kojić iz Udruženja estetskih hirurga Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari