Firenca: Zanimljiva elektronska renesansa 1

U firentinskoj Palati Stroci 10. marta 2017. godine otvorena je retrospektivna izložba američkog vizuelnog umetnika Bila Viole (1951) pod nazivom „Elektronska renesansa“ („Rinascimento Elettronico“).

Jedan od vodećih savremenih vizuelnih umetnika, „majstor video-arta“, koji je taj epitet stekao zahvaljujući video-instalacijama, filmovima, elektronskim i muzičkim performansima, od ranih sedamdesetih godina prošlog veka počinje da istražuje mogućnosti novih medija i videa kao sredstva umetničkog izražavanja.

Italijanska retrospektiva Violinog rada obeležava i specijalan odnos koji umetnik ima prema Firenci u kojoj je tokom 1974. godine živeo i radio. Tih meseci svakodnevno prolazeći ispred Palate Vekio, pored replike Mikelanđelovog „Davida“, Viola se oduševljava ranorenesansnim freskama Fra Anđelika, kompozicijom, narativima i estetikom starih renesansnih majstora, delima izloženim u Galeriji Akademije i Galeriji Ufici.

A nakon nešto više od četiri decenije, njegovi radovi, počev od onih najranijih eksperimentalnih („Eclipse“ iz 1974) pa do najnovijih, video-instalacija velikih dimenzija, izloženi su na retrospektivi „Elektronska renesansa“. Emitovani su kao video-projekcije na zidu galerije ili na ekranima različitih dimenzija, pojedinačno, ili kao diptih, triptih ili tetraptih, u specifičnom kontekstu, u palati iz 15. veka i dijalogu sa originalnim radovima majstora renesansne umetnosti.

Iako je uspostavljanje odnosa sa delima klasične umetnosti prisutno u savremenoj umetničkoj praksi, Violin odnos prema freskama Paola Učela, Mazolina ili Pontorma se ne svodi na likovnost ili pastiš, a komparativni podtekst se iščitava u duhovnom i metaforičnom diskursu. Istražujući fenomene prostora, slike i zvuka, Viola ne podražava već uspostavlja simbolične, poetične duhovne relacije sa tradicijom renesanse. Analogije su prisutne, zato da bi se umetnik bavio fenomenima arhetipova, duhovnosti, odnosom doživljaja i spoznaje. Inspirisan tradicijom i savremenim životom, Viola prikazuje ljude, njihove figure i lica, energiju prirode, vodu i vatru, svetlo i mrak, životni ciklus: rađanje i umiranje.

Recepcija „Elektronske renesanse“, sem u estetskom i emotivnom, zanimljiva je i u tehnološkom smislu. Na retrospektivnoj Violinoj izložbi u Firenci prikazani su radovi u kojima se emituju usporene, slou-mošn scene, karakteristične za njegovu ranu fazu, ali i oni vezani za najnovija tehnička dostignuća, kao što su ekrani sa organskim diodama koje emituju svetlost.

Postavka „Elektronska renesansa“ se u Palati Stroci može pogledati do sredine jula 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari