Site name

Recept nedelje: Rolat sa jagodama

Sezona jagoda je počela pre oko mesec dana. Svakog dana su sve lepše i ukusnije. Još uvek nisu spremne za zimnicu, ali za kolače jesu.

Piše: Kristina Gašpar / Domaćica za vas

20. maj 2017. 08:00

Sa jagodama možete napraviti razne ukusne poslastice - torte i kolače. Nisu vam neophodni neki posebni recepti, možete da kombinujete oko što volite.

Biskvit (šolja od 2 dl):

3 jajeta

2/3 šolje šećera

1 kesica vanilin šećera

1/2 šolje ulja

1/4 šolje mleka

1 šolja mekog brašna

1 kašika kakaoa

1/2 kašičice praška za pecivo 

Fil:

2 dl slatke pavlake

150-200 g svežih jagoda

marmelada po potrebi 

Dekoracija:

100 g čokolade za glazuru

po potrebi jagode

Priprema biskvita:

Penasto umutite belanca, dodajte šećer mutite dok se on ne potopi, zatim dodajte žumanca, pa ulje, mleko i na kraju umešajte suve sastojke koje ste prethodno sjedinili. Za ovu količinu bi bilo poželjno koristiti pleh od rerne (ja sam koristila pleh dimenzija 30*30 cm zato je moj biskvit malo deblji). Pleh obložite papirom za pečenje i pecite ga 10-tak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Biskvit prohladite nekoliko minuta, pa ga uvijte (zajedno sa papirom) i upakujte u vlažnu krpu. 

Priprema fila:

Umutite slatku pavlaku i dodajte šećer po ukusu. Jagode iseckajte na sitnije komade i sjedinite sa pavlakom. 

Filovanje:

Odvijte biskvit, premažite ga mlakom marmeladom po izboru. Preko marmelade, namažite fil od jagoda i slatke pavlake. Urolajte ga. Rolat premažite marmeladom i sa gornje strane. Prelijte  ga istopljenom čokoladom i dekorišite jagodama

P.S.

Čokoladna glazura i marmelada (na gornjoj strani) nisu obavezni. Rolat možete posuti šećerom u prahu  i kakaom, na primer.

*Napomena:

Ukoliko nemate marmeladu koja se uklapa uz ovaj rolat, možete je pripremiti od nekog crvenog voća - jagoda, malina, višanja... Ja sam izabrala maline - sjedinila sam zamrznute maline i šećer.

Kuvala sam ih desetak minuta na srednjoj temperaturi. Ukoliko se odlučite za jagode ili višnje, nakon 10-tak minuta kuvanja, izmiksajte ih štapnim mikserom. Za marmeladu od malina sam koristila 250 g malina i 100 g šećera.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

povezane vesti

Recept nedelje: Kamut čorba

1

Piše: Kristina Gašpar / Domaćica za vas

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.