Alanja (1): Popularno turističko odredište 1

Turskom rivijerom zovu deo jugozapada te države, zbog povoljne klime, toplog mora, planinskih predela i lepih plaža duž preko 1.000 kilometara obala na Egejskom i Mediteranskom moru, te mnogih prirodnih pojava i arheoloških nalazišta.

U području koje krste i Tirkiznom obalom zbog boje priobalnog mora, biser bi mogao da bude grad Alanja.

Alanja, brzo rastući grad oko 120 kilometara južno od regionalnog središta Antalije, potiče iz 4. veka pre naše ere. Zbog strateške pozicije na malom poluostrvu u Mediteranskom moru ispod planina Taurus, Alanja je predstavljala lokalnu tvrđavu za mnoge imperije u regionu, među kojima i Ptolemejida, Seleukovića, Rima, Vizantije i Osmanlija.

Politički je Alanja bila najvažnija u srednjem veku, za seldžučkog sultanata u Rumu pod vođstvom Aladina Kejkubada Prvog (1188-1237), po kome je grad dobio ime. Sultanova graditeljska kampanja može se prepoznati na znamenitim građevinama u Alanji, poput Crvene kule (Kizil Kule), brodogradilišta (Tersane) i Alanjska tvrđava.

Alanja je od poznih 1950-ih popularno turističko odredište, a turizam je dominantna industrija u gradu. Tu se ostvaruje devet posto turskog prihoda od turizma i 30 posto prodaje nekretnina strancima u čitavoj zemlji.

U Alanji nema industrijskih zona, a turizam i poljoprivreda čine osnovu lokalne privrede. Alanja ima nemali udeo u turskom ukupnom urodu banana i limuna.

Turizam je doveo do značajnog rasta broja stanovnika grada. U okrugu zimi živi oko 300.000 ljudi, a njihov broj u letnjoj sezoni dostiže između 700.000 i 800.000.

„Mi smo poput Monaka ili Vatikana, grad letnjeg i zimskog stanovništva“, komentarisao je nedavno za novinare iz Srbije gradonačelnik Alanje Adem Murat Jicel.

Novinarima koji su u organizaciji turske nacionalne avio-kompanije Turkiš erlajnz i podršku putničke agencije Peninsula turs upoznavali lepote gradova i odmarališta u Zalivu Antalije, gradonačelnik Jicel je naveo da u Alanji žive ili borave državljani 79 zemalja sveta, različitih kultura, religija i jezika. Po gradonačelniku, ovde stalno boravi oko 17.000 stranaca. Preko 35.000 stranaca je na kraju 2014. imalo neki oblik vlasništva nad imovinom u gradu. Najviše takvih je iz Rusije, Norveške i Nemačke.
Alanja je slikovitim kamenim poluostrvom podeljena na istočni i zapadni deo. Istočno su luka, centar grada i dvanaestak kilometara duge plaže Kejkubad i Portokali. Kraćoj, zapadnoj plaži ime „Kleopatra“ verovatno potiče od posete znane ptolemejidske plemkinje (69-30 p.n.e.) ovom mestu, ili što je bila deo njenog miraza rimskom vojskovođi Marku Antoniju (83-30 p.n.e).

Ataturk Bulvari, glavna saobraćajnica, paralelna je sa modernim morskim šetalištem i razdvaja se na južni, „turističkiji“ deo Antalije i severni, više lokalni, na severu prema planinama. Kevre Jolu Kadeši, druga velika ulica, okružuje centar grada prema severu.

Pozicija grada pored mora centralna je prilikom organizovanja niza festivale. Među njima Međunarodni festival turizma i umetnosti označava početak turističke sezone, a ove godine se održava od 20. do 22. maja.

Stanovnici Alanje su ljubitelji sporta, naročito fudbala. Ponosni su na lokalni Alanjaspor, koji je, mada novajlija, veoma dobro plasiran u prvorazrednoj nacionalnoj Super Lig. Takav uspeh pripisuju treneru, nekadašnjem jugoslovenskom reprezentativcu Safetu Sušiću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari