Marihuana leči teške narkomane ? 1Foto: Freeimages/ Yaroslav Yaroslavov

Centar za lečenje zavisnosti u Los Anđelesu objavio je da medicinskom marihuanom pomaže pacijentima da se odviknu od heroina i kokaina, prenosi CNN.

Šefovi centra za rehabilitaciju tvrde da marihuana umanjuje štetu koju nastaje upotrebom teških droga. Osnivač klinike Haj Sobrieti DŽo Šrank je izjavio da neki kažu da je to licemerno jer na rehabiliotaciji treba da se „skinete“ sa droge, ali marihuana zaista pomaže ljudima s bolovima i drugim zdravstvenim problemima. On tvrdi da „detoksikacija kanabisom“ pomaže teškim zavisnicima jer ne postoji mogućnost predoziranja i smrti.

Centar je do sada izlečio oko 50 ljudi pomoću marihuana, a Šrank kaže da marihuna umanjuje simptome „apstinencijske krize“ i da dugoročno smanjuje zavisnost. Uprkos tome još nije objavljena zvanična studija koja bi potvrdila efikasnost medicinske marihuane i neki stručnjaci upozoravaju da je opasno lečiti zavisnost od jedne, drugim drogama.

Univerzitet Oksford pokrenuo je istraživanje upotrebe medicinske marihuane vredno 10 miliona funti, a jedan od profesora opisao je medicinsku marihuanu kao „područje ogromnog neistraženog potencijala“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari