Više biraju nemasnu hranu 1Foto: EPA/YANNIS KOLESIDIS

Posle edukacije stanovništva o ishrani uočeno je da je veći broj dece, za 19,5 odsto i odraslih, za 17,4 odsto, počelo češće da bira hranu koja nije masna, saopštio je danas Centar za zdravlje, vežbanje i sportske nauke, navodeći da je adekvatno informisanje o ishrani i fizičkoj aktivnosti rešenje za bolje zdravlje nacije.

Edukacija stanovništva o ishrani je ključna za usvajanje dobrih navika i poboljšanje zdravlja nacije, zaključak je treće faze istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“.

Posle edukacije redovno unosi tri i više porcija povrća 14,9 odsto više dečaka i devojčica i njih za 16,4 odsto više čita deklaracije na namirnicama, piše u saopštenju.

Redovno trenira bar tri puta nedeljno za 8,7 odsto više dece u odnosu na inicijalne rezultate istraživanja, za 7,9 odsto je porastao broj dece koji se redovno rekreira do 5 puta nedeljno.

Kod odraslih je uočen porast broja osoba koje se stalno ili često rekreiraju za 19,5 odsto i njih 29,7 odsto više proverava puls tokom aktivnosi, što je važno za bezbedno bavljenje fizičkom aktivnošću.

To što se nisu svi parametri srazmerno poboljšali jasno ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije, zaključak je istraživanja.

Posle testiranja o zdravim navikama, svim učesnicima, kojih je ukupno bilo 3.822, održana je edukacija od 45 minuta.

Rezultati testiranja ponovljenog posle 6 do 8 nedelja su potvrdili neophodnost uvođenja sistema informisanja stanovništva, dece i odraslih, o pravilnim životnim navikama, izjavio je Sergej Ostojić, lider projekta.

On je istakao da je neophodno u proces uključiti kako škole, tako i domove zdravlja, kompanije i stručnu javnost.

U poslednjoj fazi projekta biće objavljen „Vodič zdravih navika: ishrana i fizička aktivnost“, kao praktično primenjiv set preporuka namenjen unapređenju i očuvanju zdravlja, kao i prevenciji hroničnih bolesti u Srbiji, pošto do sada nije postojao izvor proverenih i naučno utemeljenih informacija za edukaciju o zdravim načina ponašanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari