Da li znate od čega ste umorni? 1

Ovogodišnja Međunarodna nedelja štitne žlezde koja se obeležava od 22. do 29. maja posvećena je prepoznavanju simptoma poremećaja rada tiroidne žlezde.

Uz podršku farmaceutske kuće Merck, Srpsko tiroidno društvo sprovodi kampanju „Nije do tebe, u pitanju je tvoja štitna žlezda“, koja za cilj ima rano otkrivanje problema u funkcionisanju štitne žlezde.

Na Fejsbuk stanici „Da li vam je dosadio umor“ građani će moći da se informišu i edukuju o ovoj temi, ali i da osvoje razne nagrade u okviru takmičenja za selfi koji osvoji najviše lajkova. Nagrade će biti dodeljene 27. maja na otvorenom Joga danu, tokom kojeg će biti organizovane brojne aktivnosti i predstavljen video pod nazivom „Da li znate od čega ste umorni“.

„Naš užurbani savremeni način života podrazumeva sve manje vremena za opuštanje. Trpimo umor, probleme sa spavanjem ili se borimo sa kilogramima. Za sve te stvari krivimo sebe ili svoj način života, ali možda nije do nas. Možda je u pitanju poremećaj funkcije štitne žlezde. Pojedini simptomi mogu imati više uzroka, ali ako je u pitanju poremećaj funkcije štitne žlezde, lekar vam može pomoći da se ponovo osećate dobro u svojoj koži“, izjavila je doc. dr Biljana Nedeljković Beleslin sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Kliničkog centra Srbije.

Prošle godine je po prvi put u Srbiji u okviru prvog pilot-projekta nacionalne kampanje skrininga sprovedeno istraživanje u okviru kojeg je preko 1.400 građana uradilo analize hormona štitne žlezde. Rezultati do kojih se došlo nakon pregleda analize hormona štitne žlezde govore da smanjenu funkciju štine žlezde (hipotireoza) ima sedam odsto stanovništva, dok četiri odsto stanovništva ima povećanu funkciju (hipertireoza). Preko 11 procenata testiranih građana ima poremećaj u radu ove žlezde. Teški poremećaji zabeleženi su u tri odsto slučajeva.

Više od 300 miliona ljudi širom sveta pati od problema štitne žlezde, od čega čak polovina njih nije svesna takvog svog stanja. Simptomi, kao što su zamor i malaksalost, osetljivost ili depresija, u slučaju nedovoljno aktivne štitne žlezde ili nervoza, prevelika emotivnost, gubitak težine i problemi sa spavanjem u slučaju hiperaktivnosti, samo su neki od pokazatelja disfunkcije tiroidne žlezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari