Alanja (3): Važnost planina i tradicije 1

Alanja, poznato odmaralište na Turskoj rivijeri, kristalno čistog plavog mora, prijatne mediteranske klime i širokih plažama, kažu da poseduje neka od najboljih mesta za sunčanje i kupanje u toj zemlji. Dodatna krasota su zelene padine i visoki kameniti vrhovi planinskog lanca Taurus (na turskom Toros).

 

Od obale kod Alanje ka unutrašnjosti, teren je sve strmiji do najvišeg vrha Ak Dagi, 2.647 metara nad površinom mora. Viši predeli, neki pod snegom sve do juna, jesu sasvim drugačije prirodno okruženje zbog blagih temperature tokom vrućih letnjih meseci.

Taurus, paralelno se spuštajući sa obalom 560 kilometara na jugoistok do gornjeg dela Eufrata I turske granice sa Sirijom, jedinstveno lep sa borovim i kedrovim šumama, dubokim dolinama, vrhovima u oblacima i rekama koje se otuda slivaju. Planine su od velike važnosti za život ljudi u Alanji. Hiljadu godina je odlazak na ispašu u planine tokom leta bio tradicija Turkmena.
Inače je Turska među zemljama koje imaju mnoštvo pećina i podzemnih vodenih tokova. Smatra se da u Turskoj postoji više od 40.000 pećina.

Alanju bi mogli nazvati „gradom pećina“, kopnenih i morskih. Misteriozni svet pećina se otkrio i grupi novinara iz Srbije kada su krajem marta u aranžmanu turske nacionalne avio-kompanije Turkiš erlajnz i putničke agencije Peninsula turs posetili Alanju.

Obilazeći fascinantan svet stalaktita i stalagmita formiranih tokom hiljada godina, svedok ste stvaranja novih kupastih kamenih figura. Prizor koji stvara osvetljenje u pećinama podseća na filmove fantastike.

Među turističkim atrakcijama Alanje je Damlatas pećina, na početku istoimene male plaže usred centra Alanje. Inženjeri su je pronašli tokom minerskih radova za izgradnju gradske luke 1948, a posle njenog otvaranja za posetioce 1950-ih, u kraju je počeo da se razvija turizam.

U Damlatas Magarasi je temperatura stalno 22-23 stepena Celzijusa, a vlažnost preko 90 procenata. Navodno, klima u pećini ima terapeutska svojstva za osobe sa respiratornim problemima, naročito asmatičare. Lekari prepisuju posete pećini u kojoj su ujutro četiri časa rezervisana za pacijente.
Još je impresivnija Dim pećina, 12 kilometara istočno od Alanje, na obroncima planine Cebel-I Reis, visoke 1649 metara. Pećina, nazvana po istoimenoj reci, na 232 metra nadmorske visine znatno je zahtevnija za pešake posetioce, ali im pruža veća uzbuđenja. Pretpostavlja se da je stara milion godina.

Staza duga 360 metara je opremljena i osvetljena, što omogućava prijatan izlet i jedinstven prizor stalaktita i stalagmita. Na kraju je podzemno jezero, površine 200 metara kvadratnih, 17 metara ispod nivoa ulaza.

Stara turkmenska tradicija posećivanja pašnjaka u ovim oblastima je očuvana do danas. Lokalno stanovništvo i turisti prave dnevne izlete u planine pa je i novinarsko društvo dolinom Dima stigli do restorana Ada Piknik 15 kilometara od obale. Autentični stolovi sa jastucima su na drvenim terasama na obalama brze i bučne reke nabujale od otapajućih snegova. Ponegde su stolovi na splavovima.
Domaćini su preporučili svežu pastrmku iz bazena u bašti restorana. No, najbolji su bili stari kajmak (kao iz mešine), rendani tvrdi i aromatizovani ovčji kačkavalj (tulum), sve sa tankim ravnim vrućim hlebom pide ekmei i ajranom (mešavina jogurta, ledene vode i soli).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari