Recept nedelje: Pijane rolnice od tikvica 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Ostalo mi je belo vino od farbanja jaja. A kako nije bilo prilike da se popije u slast, iskoristila sam ga za ručak. Da se ne baci. Zeleni kardamom sam dobila od Sanje, tako da je on u ovom jelu „Ultimativni sastojak“.

Sastojci:

3 mlade tikvice

1 šolja pirinča

2,5 šolje vode

1/2 šolje belog vina (ili više po ukusu)

2 čena belog luka

2-3 grančice mirođije

4 kašike rendanog trapista (ili nekog sličnog sira)

po ukusu: so, biber, domaća mešavina začina, zeleni kardamom (opciono)

2 kašike parmezana (za posipanje) 

Priprema:

Pirinač prelijte vodom i kuvajte na nižoj temperaturi dok ne upije vodu. Sipajte vino, sitno iseckan beli luk i mirođiju. Začinite po ukusu i sipajte još vode po potrebi (pirinač traba da bude dobro kuvan). Umešajte sir. Tikvice isecite na tanke šnite, uzduž. Nelepljivi tiganj poprskajte uljem. Pecite tikvice  kratko sa jedne i sa druge strane (dok delimično ne omekšaju). Ređajte ih na tanjir.

Recept nedelje: Pijane rolnice od tikvica 2

Prohlađenim pirinčem filujte tikvice – napravite kuglicu željene veličine, stavite na širi kraj tikvice, urolajte i učvrstite čačkalicom. Poređajte ih u pleh, pospite parmezanom i pecite u zagrejanoj rerni na 220-250 stepeni desetak minuta – dok malo ne porumene. Ovako pripremljene tikvice možete služiti i kao toplo i kao hladno predjelo. Čačkalica je više estetski momenat.

Na rolnice možete dodati komad slanine (pre pečenja) kako bi čačkalice poslužile svrsi 🙂

Zeleni kardamom ima specifičnu aromu. Prva nota podseća na miris limuna. Stavila sam jednu mahunu kada i vino koju sam na kraju izvadila (može se dodati više mahuna, 2-3). Ne nalazi se baš lako u našim krajevima, pa ga možete izostaviti. Došla sam na ideju da iskombinujem belo vino, zeleni kardamom, mirođiju i beli luk. I nisam pogrešila.

Ništa od navedenih začina ne dominira previše, ukus je baš „mljac“.  Od ostatka nadeva napravite kuglice koje možete uvaljati u pečeni susam ili rendani sir. Kuglice možete služiti odmah ili ih prethodno zapeći u rerni kao i rolnice. Rolnice su lepše kada se koriste manje tikvice i naprave mini rolnice.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari