Sedam trikova kontrole porcija za mršavljenje 1Foto: FreeImages / Patrick Nijhuis

Nije lako praviti zdravije izbore ako pokušavate da smršate. Ali čak i previše zdrave hrane može da ima negativan uticaj na vaše zdravlje ili dovede do taloženja više masti u vašem organizmu.

Problem često leži u dimenzijama naših tanjira, ambalaži proizvoda koje konzumiramo i ideji koliko bi idealno trebalo da jedemo. Veoma malo nas zna koje su idealne preporučene količine hrane na globalnom nivou ; niste vi krivi, s obzirom da je skoro nemoguće zapamtiti koja je ,,odgovarajuća količina’’ hrane.

Srećom, konzumiranje odgovarajuće količine hrane nije molekularna fizika i može da se izmeri ako se prate sledeća vizuelna uputstva:

Idealna količina žitarica = šoljica kafe

Maksimalna količina suvih cerealija po porciji je jednaka standardnoj šoljici kafe, što iznosi oko 110-130 kalorija. Većina ljudi napuni činiju, što udvostručava broj kalorija na oko 260 ili više.

Idealna količina orašastog voća po porciji – veličina kompaktnog ogledalca

Oko 30g (150 kalorija) orašastog voća, što je jednako veličini kozmetičkog ogledalca, predstavlja preporučenu veličinu porcije orašastog voća. Nepromišljeno ,,tamanjenje’’ cele kesice ovog voća samo zato što je zdravo vas može koštati 380 kalorija više.

Idealna količina sušenog voća – veličina metalne kutijice za bombone

Preporučena porcija sušenog voća iznosi pola šoljice (220 kalorija), što otprilike odgovara veličini metalne kutijice za bombone. S obzirom da je u pitanju kondenzovano voće, čak i mala količina sadrži veliki broj kalorija. Zato vodite računa kad njima punite celu plastičnu kesicu.

Idealna količina kuvanog povrća = veličina savijenog novčanika

Koja je to prava količina povrća koja nas čini sitim kad pokušavamo da smanjimo sadržaj teže hrane u svojim obrocima? Veličina savijenog novčanika je jednaka polovini šoljice (30 kalorija) i predstavlja odgovarajuću količinu.

Idealna količina paste ili pirinča = veličina pesnice

Znamo da stavljanje čitavog brda pirinča na tanjir nije idealno, tako da odgovarajuća količina pirinča na vašem taniru treba da iznosi pola šoljice (oko 121 kalorije), što je otprilike veličina pesnice.

Idealna količina mesa = veličina dlana

Volite da jedete meso? Preporučena količina po porciji iznosi oko 85 grama (oko 250 kalorija), što otprilike odgovara veličini vašeg dlana. Sve preko toga, kao što je burger od govedine u zemički od 225 grama, može da doda i do 500 kalorija vašem dnevnom unosu.

Smanjenje veličine tanjira za pola = 30 odsto smanjenja unosa hrane

Ne radi se samo o količini hrane; veličina tanjira takođe utiče na količinu hrane koju jedemo. Korišćenje tanjira za salatu umesto velikog tanjira može da dovede do smanjenja unosa hrane do 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari