Recept nedelje: Zapečene tikvice 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Tikvice imaju malo kalorija, a puno nutrijenata, pa se njihova upotreba preporučuje u dijetama. Obiluju vlaknima, pa daju osećaj sitosti. Tikvice volim u bilo kom obliku

Jedino nisam jela žive, za sada. Prijatnog su, neutralnog, ukusa. Broj kalorija se svakako povećava u zavisnosti od načina pripreme. Najidealnije bi bile barene ili grilovane, ali…

Sastojci:

700 g rendanih tikvica

1 šolja griza

3 jajeta

začini po ukusu: so, biber, beli luk, mleveni kim, kumin…

150 g tvrdog sira

po potrebi semenke (lan, susam, suncokret…)

3 kašike ulja.

Priprema:

Tikvice izmešajte sa grizom. Začinite ih po ukusu i dodajte umućena jaja. Pleh prečnika oko 27 cm premažite uljem i pospite brašnom. Sipajte smesu od tikvica, poprskajte ostatkom ulja. Dodajte izmrvljen ili rendan sir. Pospite semenkama po želji. Pecite u zagrejanoj rerni 25 minuta na 220 stepeni.

Od začina možete koristiti ono što volite. Ovako pripremljene tikvice će biti podjednako ukusne ukoliko koristite samo so i biber. Možete ih jesti i tople i hladne. Kada se ohlade, lakše se seku. Mogu poslužiti kao podloga za kanapee.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari