Vupertal (1): Viseći brzi prevoz 1

Viseći tramvaj Schwebebahn juri iznad toka reke Vuper. Za ogromnu zelenu metalnu konstrukciju zakačene su dve šine, svaka za oba pravca vožnje, kojima klizi brzi prevoz.

Celu strukturu nose džinovski stubovi ukopani duž obala uskog vodenog toka. Točkovi tramvaja, sastavljenih od dva spojena vagona, nalaze se na krovu kola obojenih u narandžasto i plavo. To je jedan pravi viseći metro koji se kreće, umesto po unutrašnjosti podzemlja, visoko iznad ulica i mostova brzinom od 50 do 60 km na sat. Schwebebahn deluje kao da je izdvojen od ostatka Vupertala, ali u isto vreme predstavlja kičmu grada, glavni i najbrži način prevoza. Celo naselje prostire se nekih 13 km duž obala Vupera a Schwebebahn prati vijugavi tok reke povezujući dve glavne gradske četvrti koje su do sredine XIX veka bile dva posebna gradića, Elberfeld i Barmen. Tokom poslednjih trideset godina Vupertal je zadesio veliki talas imigranata koji je promenio karakter grada: u Elberfeldu žive pre svega Turci, dok Barmen nastanjuju Bosanci, Srbi i Hrvati. Vrtići i škole su etnički mešoviti a nastavnici su usvojili didaktičke metode koje olakšavaju prilagođavanje dece koja su nedavno stigla u Nemačku, sa posebnom pažnjom na očuvanju kulturnih specifičnosti svakog deteta. Kao i u ostatku zemlje, u Vupertalu imigranti druge generacije, naročito Italijani i Španci, sada su potpuno integrisani u društveno tkivo grada.

Barmen je moderan kvart, obnovljen nakon savezničkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu i čine ga zgrade od dva ili tri sprata sa velikim svetlarnicima i bujnim biljkama na prozorima. Nasuprot tome, kuće i zgrade Elberfelda su starije, elegantnije, izgrađene u stilu art nuvoa krajem XIX i početkom XX veka i čini se kao da se uspinju prema vrhovima brda koja okružuju Vuper; međutim, već na sredini brda, ustupaju prostor malim porodičnim kućama čija se belina gubi među golim granama drveća. U blizini male železničke stanice Wuppertal-Unterbarmen, koju potresaju brzi vozovi u prolazu podižući ka nebu papiriće i listove novina sa perona na kojima se zaustavljaju samo lokalni vozovi, nalazi se Park skulptura Valdfriden. Da bi se do njega stiglo, treba pratiti pustu ulicu punu vila, raskošnih bašta i belih zgrada, razdvojenih praznim mestima određenim za parking na kojima vetar kovitla u žestokim naletima koji uvlače u nervozni vrtlog lišće boje rđe, prašinu i zemlju. Iza parkinga se vide brda i dolina kroz koju prolazi metalna konstrukcija visećeg tramvaja koja, posmatrana odavde, podseća na dugačkog izuvijanog gmizavca iz mašte. Između kuća se uzdižu stari dimnjaci od crvene cigle – danas usamljeni objekti-svedoci industrijske prošlosti Vupertala koji su preživeli brojne regulatorne planove zahvaljujući kojima je izgled grada izmenjen u poslednjih 100 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari