Damlatas pećina raj za astmatičare 1

Među atrakcijama turističkog centra Alanje na Turskoj rivijeri je Damlatas pećina. Smeštena na početku istoimene male plaže usred centra grada slučajno je otkrivena tokom minerskih radova za izgradnju gradske luke 1948.

Posle otvaranja Damlatas magarasi za posetioce 1950-ih, u kraju je počeo da se razvija turizam, a danas je pećina jedan od poznatih centara zdravstvenog turizma u Turskoj.

Novinari srpskih medija su nedavno na putovanju po jugozapadu Turske u organizaciji nacionalne avio-kompanije te zemlje Turkiš erlajnz i turističke agencije Peninsula turs posetili i Damlatas magarasi.

„Damlatas na turskom znači kamen koji kaplje, što je i laičko objašnjenje za mnoštvo maštovitih figura od stalaktita i stalagmita. Pećina zauzima površinu od 180-200 kvadratnih metara, a njena zapremina je oko 2.500 kubnih metara na dva nivoa.

Pećina ima četiri značajne karakteristike koje su, smatra se, lekovite za osobe sa respiratornim problemima, naročito asmatičare: vazduh u njoj sadrži 10 do 12 puta više karbondioksida nego u normalnim okolnostima. Tu su, takođe, vlažnost, mir i radioaktivnost,“ naveo je Hisain Dari, menadžer za područje Alanje u Peninsula tursu. „Prve dve karakteristike prijaju astmatičarima, preostale doprinose ukupnom lečenju“, naveo je „vodič“.

Lekari prepisuju tzv. steleoterapiju, boravak u pećini ljudima kojima je potrebna takva terapija. Oni treba da provode četiri sata dnevno tokom tri nedelje, bilo u trčanju ili čitanju unutar pećine. Za to vreme su pod nadzorom svog lekara.

Od šest do 10 časova ujutru po lokalnom vremenu pećina prima samo posetioce koji boluju od astme. Dok je cena ulaznica za turiste 4,50 turskih lira (1,20 evra), oni koji su došli zbog lečenja plaćaju samo 0,30 lira.

Pacijenti prvo provode vreme na gornjem spratu pećine kako bi se prilagodili okolini. Zatim prelaze u „prizemlje“ (nekoliko metara ispod nivoa mora) i sede na klupama. Praksa pokazuje da oboleli od astme tokom više od 10 godina privremeno osećaju olakšanje. Naročito pacijenti stari između 40 i 60 godina a oboleli manje od 10 godina, mogu da budu u potpunosti izlečeni. Hronični asmatičari osećaju olakšanje posle 21-dnevnog tretmana.

Smatra se da je Damlatas jedna od prvih pećina otvorenih za potrebe zdravstvenog turizma i da prima najveći broj posetilaca. Za oblikovanje kristalizovanih stalaktita i stalagmita je bilo potrebno između 10.000 i 15.000 godina.

Pokrajina Antalija u kojoj je Alanja uz Istanbul je glavno turističko odredište u Turskoj, značajnoj sili u toj industriji. Damlatas magarasi je pak okvalifikovana kao centar zabavnih aktivnosti, sa ciljem promocije i privlačenja više gostiju u taj region. Rekonstruisanu pećinu je u 2015. posetilo preko 260.000 ljudi, a 2.665 njih je došlo zbog terapije. Posetiocima su uz Turke i ljudi širom sveta kojima je potrebna terapija, naročito Nemci i Rusi.

Turska je postala odredište turista koji putuju u inostranstvo iz medicinskih razloga, iz evropskih zemalja poput Rusije, Ukrajine, Nemačke, Velike Britanije, Holandije, Rumunije, Bugarske i drugih, sa Bliskog istoka, iz arapskih zemalja. Turska nudi objekte visokog kvaliteta koji pružaju medicinske, termalne, banjske i wellness usluge, a u ponudi aranžmani uključuju doček na aerodromu, hotelski smeštaj (često u objektu sa pet zvezdica), operaciju i turistički program.

Bolnice koje pružaju usluge zdravstvenog turizma u Turskoj opremljene su najnovijom medicinskom tehnologijom, a preko 35 procenata lekara se školovalo u zapadnim zemljama. U većini bolnica u Turskoj rade lekari koji govore engleski i osoblje koje ima sertifikate Turske zdravstvene asocijacije ili je u članstvu strukovnih organizacija, zavisno od vrste specijalizacije.

Uobičajeno je za turske medicinske profesionalce da odlaze u inostranstvo, stiču novo kliničko iskustvo u poznatim bolnicama, pretežno u Sjedinjenim Američkim Državama i Zapadnoj Evropi. Po povratku, koriste nova iskustva i tehnike.

Postoji više od 1.200 državnih i privatnih bolnica kojima rukovodi tursko ministarstvo zdravlja i one imaju lokalne i međunarodne zdravstvene dozvole. Više od 30 zdravstvenih objekata ima akreditaciju Zajedničke međunarodne komisije (JCI). Turski mediji tvrde da je to najveći broj akreditacija te vrste koju je jedna država ikad dostigla.

Neke bolnice su ogranci vrhunskih američkih zdravstvenih ustanova poput, između ostalima, medicinskih fakulteta univerziteta Harvard i DŽons Hopkins. Opet, neki medicinski centri iz Turske imaju ispostave u inostranstvu.

No, lokalni mediji upozoravaju da, kao i drugde u svetu, u Turskoj postoje medicinski centri koji rade bez potrebnih dozvola. Otuda je važan savet pacijentima da prilikom odabira ustanove temeljno istraže gde idu na tretman.

Turska se, uz SAD i Nemačku, nalazi među vodećih 10 destinacija medicinskog turizma. Turci nude konkurentne opcije tretmana za estetske zahvate, operacije oka i lečenje raznih bolesti. Turisti često biraju da u Turskoj obave plastičnu operaciju, transplantaciju kose i razne druge tretmane, dok istovremeno uživaju putujući i otkrivaju prirodna i kulturna blaga te zemlje.

Emin Čakmak, predsednik Turskog saveta za razvoj zdravstvenog turizma, rekao je da je u 2015. broj zdravstvenih turista u Turskoj dostigao 746.000, a da je zarada koju su doneli iznela 5,8 milijardi dolara. Među turistima, 60 posto dolaze sa Bliskog istoka, iz Severne Afrike i regiona Zaliva; 20 posto iz zemalja Centralne Azije, a preostalih 20 posto iz Evrope i drugih zemalja.

Rast ove industrije je dobrodošao zemlji u kojoj je broj turista drastično opao zbog terorističkih napada 2016. „Na osnovu statističkih podataka vidimo rast medicinskog turizma od pet posto“, rekao je Emre Ali Kodan, konsultant u Udruženju zdravstvenog turizma. „Čak i u kriznom periodu smo nastavili da izvodimo veliki broj broj operacija.“

Čakmak očekuje u skoroj budućnosti porast broja zdravstvenih turista od 15 posto. Kodan kaže kako je cilj ostvarivanje prihoda od sedam milijardi dolara u ovoj godini.

„U 2017. očekujemo povećanje od 10 posto samo kod transplantacije kose. Bilo bi fenomenalno kada bi dostigli 6.500 pacijenata mesečno“, rekao je Kodan.

Pristupačne cene

Za neke vrste kozmetičkih procedura u zemljama u svetu važe izuzetno visoke cene, koje naplaćuju standardni hirurzi. Međutim, kako pišu mediji, u Turskoj, zahvaljujući podršci koju toj industriji pruža vlada, moguće su izuzetne medicinske procedure sa nekim od najboljih svetskih hirurga. Cena transplantacije kose tokom trodnevnog boravka u Istanbulu uz najkvalitetniji medicinski tretman košta od 1.200 evra, dok bi se za istu operaciju u Evropi platilo do 6.000 evra, ili nešto malo manje na Bliskom istoku. Poznavaoci industrije kažu da se u Turskoj svakog meseca oko 5.000 stranih pacijenata podvrgava transplantaciji kose.

Stabilna klima

U Damlatas pećini je tokom godine stalno ista temperatura (23,3 stepena Celzijusa), apsolutna vlažnost vazduha je 19,6 procenata, a relativna 98. Prema stručnjacima, klima u pećina poseduje 25 procenata karbondioksida (CO2), 71 odsto nitrogena, 20,5 odsto oksigena (8O), malu radioaktivnost i jone. Stalni vazdušni pritisak je 260 milibara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari