Recept nedelje: Jednostavna torta sa malinama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Torta sa malinama – jednostavna i ukusna. Ovo je torta koju je moja baba najčešće pravila – biskvit, puding od vanile, maline, preliv za tortu i šlag. Za pripremu ove torte vam neće biti potrebno više od 30 minuta.

Mama tortu pravi malo „komplikovanije“. Umesto pudinga kuva poslastičarski krem kako bi torta bila bogatija i ukusnija. Pa, kako ko voli. Ono što ovu tortu čini posebnom jeste džem kojim se premazuje patišpanj pre nanošenja pudinga. Džem je po izboru – džem od malina, džem od kajsija, marmelada od šipka… Pekmez od šljiva mi se ne uklapa uz ovu tortu. Kod nas u familiji svi imaju modle za ovakve voćne torte i one se isključivo prave u pomenutim modlama. To je modla slična modli za tart. Ali, ukoliko nemate modlu za voćnu tortu, biskvit možete peći u najobičnijem plehu. Nije obavezno da torta bude okrugla.

Sastojci za biskvit:

3 jajeta

3 kašike šećera

3 kašike brašna.

Sastojci za puding:

1 puding od vanile

3-4 kašike šećera

1/2 l mleka

Još je potrebno:

5-6 kašika džema od malina

300-400 g malina

1 preliv za torte

1 kesica šlaga

1 dl mleka

Recept nedelje: Jednostavna torta sa malinama 2

Priprema:

Pripremite modlu prečnika oko 22 cm. Umutite belanca, dodajte šećer, mutite dok se on ne otopi, dodajte žumanca, jedno po jednu i na kraju umešajte brašno. Smesu izlijte u modlu koju ste namastili i posuli brašnom. Pecite 6-8 minuta u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni. Prohlađen biskvit premažite džemom. Na džem stavite prohlađen puding pripremljen prema uputstvu sa pakovanja.

Preko pudinga poređajte maline i „zalijte“ prelivom za torte koji se takođe poriprema po upustvu sa pakovanja. Tortu stavite u frižider na pola sata, a potom je dekorišite umućenim šlagom. Vaša torta sa malinama je spremna za degustaciju.

Za torte sa crvenim voćem najčešće koristimo crveni preliv. Dok za torte sa svim ostalim voćem, koristimo providni preliv. Do skoro se kod nas nije mogao naći ovaj preliv za torte. Moji su ga donosili iz Nemačke (tortenguss klar/rot). Izvesno vreme ga ima i u našim prodavnicama. Preliv jeste vrsta želatina (biljnog porekla, crvena alga), ali se drugačije ponaša u odnosu na želatin životinjskog porekla – steže se brže i nije potrebno držati tortu u obruču. Naravno, svi ti zgušnjivači nisu najzdraviji. Sreća, pa ih retko konzumiramo.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari