Joga - duhovna disciplina zasnovana na nauci 1

Čovečanstvo je treću godinu zaredom obeležilo Međunarodni dan joge, 21. juni.

U Srbiji, koja je 2014. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija podržala sa mnogim državama inicijativu indijskog premijera Narendre Modija da drevna praksa iz njegove zemlje dobije status svetskog praznika, bila je to prilika da blagodeti joge i sa njom povezane tradicionalne medicine ajurvede budu istaknute za zdravlje čoveka.

Joga i ajurveda su, prema indijskoj ambasadorki u Srbiji Narinder Čohan, „indijski dar čovečanstvu i mogu da leče i otklanjaju životne probleme, 80 odsto uzroka bolesti.“ Otuda je proslava u Srbiji propraćena simpozijumom o jogi, ajurvedi i homeopatiji u Skupštini grada Beograda. Tu su renomirani stručnjaci srpske tradicionalne medicine razmenili iskustva sa praktičarima joge, ajurvede i homeopatije.

Joga

Joga je u suštini duhovna disciplina zasnovana na izuzetno domišljatoj nauci koja je usredsređena na ostvarivanje harmonije između uma i tela. To su umetnost i putokaz ka zdravom življenju. Reč „joga“ potiče iz korena sanskrit reči „judž“, što znači „priključiti se“, „obručiti“ ili „ujediniti se“. Prema svetim spisima joge, njeno vežbanje vodi ka ujedinjenju svesti pojedinca sa univerzalnom svešću. Za onoga ko ostvari ovo jedinstvo kaže se da je „u jogi“ i naziva se jogijem koji je ostvario stanje slobode, koje se naziva mukti, nirvana, kaivalija ili mokša.

„Joga“ se takođe odnosi na unutrašnju nauku sastavljenu od različitih metoda putem kojih ljudska bića mogu da postignu jedinstvo tela i uma kako bi se samoostvarila. Cilj vežbanja joge je prevazilaženje svih vrsta patnji koji vode do osećaja slobode u svakom segmentu života, uz pomoć holističkog zdravlja, sreće i harmonije.

Ajurveda

Ajurveda je opet, najstariji, sveobuhvatni sistem zaštite zdravlja. Reč ajurveda je sačinjena od dva izraza na sanskrit jeziku – aju znači „život“, a veda „znanje“. Začeci ajurvede su bili u Indiji pre oko 5.000 godina, i smatra se da kombinuju duboko znanje medicine i filozofije, koje se koristi širom sveta.

Danas se ajurveda smatra jedinstvenim, nezamenljivim vidom medicine, potpuno prirodnim sistemom koji zavisi od dijagnoze pacijentove tri doše – biološke energije širom ljudskog tela, vata, pita i kapha – i uma, kako bi bila ostvarena prava ravnoteža. Doše upravljaju svim fizičkim i mentalnim procesima i pružaju svakom živom biću individualni plan za zdravlje i ispunjenje.

U ajurvedi se uvek konstatuje celokupna dijagnoza pacijentova. Dijagnoza oličava glavne ciljeve te medicine – očuvanje i unapređenje zdravlja, sprečavanje zaraza i lečenje bolesti.

Prema ajurvedi, svi predmeti u svemiru uključujući ljudsko telo, sastoje se od pet osnovnih elemenata (Pancha mahabhutes) – zemlje (Prithvi), vode (Đala), vatre (Agni), vazduha (Vaju) i prostora (etera, Akaša). Postoji uravnotežena gustina ovih elemenata u različitim razmerama kako bi bile zadovoljene potrebe i zahtevi različitih struktura i funkcija matrice ljudskog tela i njegovih delova.

Rast i razvoj matrice tela zavisi od njegove ishrane, tj. od hrane. Hrana je, zauzvrat, sastavljena od pet gorepomenutih elemenata, koji popunjavaju ili hrane isto tako elemente tela posle agni, biološkog sagorevanja. Telesne materije predstavljaju strukturne, dok su telesni sokovi fiziološki entiteti, koji potiču iz različitih kombinacija i razmena pomenutih pet osnovnih elemenata.

Osnovni ciljevi ajurvede jesu održavanje i promovisanje zdravlja, prevencija bolesti i lečenje oboljenja. Lečenje bolesti se sastoji od izbegavanja uzročnih faktora odgovornih za neuravnoteženost matrice tela ili bilo kog njegovog sastavnog dela. Za to se koriste procedure čišćenja i podmlađivanja tela, uma i svesti. Tu su i lekovi, dijete, aktivnosti i pravila za obnavljanje ravnoteže i jačanje mehanizama tela radi sprečavanja ili minimalizovanje budućeg obolevanja.

Obično tretmani obuhvataju korišćenje medicina, posebnih dijeta i prepisanih rutinskih aktivnosti. Upotreba ove tri mere sprovodi se na dva načina. U prvom pristupu tretmana, navedene mere suprotstavljaju se bolesti sprečavanjem uzročnih faktora i različitih manifestacija bolesti. U drugom pristupu, iste tri mere medicine, dijete i aktivnosti imaju za cilj da izazovu posledice slične uzročnim faktorima i manifestacijama procesa oboljenja.

Ajurveda danas

U Indiji ajurveda i dalje ima prednost nad alopatskom medicinom i izučava se na državnim školama i univerzitetima. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je na kongresu u Alma Ati, u Kazahstanu 1977. zvanično priznala ajurvedu i preporučila njenu primenu i popularizaciju. Ajurveda je i u Srbiji ozakonjena.

Danas, veliki broj ljudi iz svih delova sveta posećuje Indiju zbog specijalizovanih ajurvedskih tretmana. Vlada Indije je, pak, radi usmeravanja prakse ajurvede u svetu, formirala posebno ministarstvo AYUSH. Ajurveda Pančkarma centri se mogu naći u različitim delovima Evrope, poput Švajcarske, Austrije, Holandije….

U cilju unapređenja Ajurvede, Ambasada Indije učestvuje već tri godine na februarskom beogradskom Međunarodnom sajmu turizma sa centralnom temom „Ajurvedski turizam“. Ambasada je, u saradnji sa Udruženjem Ajurveda Srbije, organizuje u Beogradu Međunarodni simpozijum o ajurvedi. Ajurvedske kompanije iz Indije prisutne su u Srbiji i drugim delovima Evrope.

Koristi od Ajurvede

Cilj ajurvede je uklanjanje uzroka bolesti, a ne samo lečenje od iste. Zasnovani isključivo na biljkama i biljnim jedinjenjima, ajurvedski lekovi ne dejstvuju protiv metabolizma tela.

Ajurvedska i biljna medicina obezbeđuju telesno i mentalno zdravlje bez propratnih dejstava. Prirodni biljni sastojci pomažu u ozdravljenju ljudskog tela i uma.

Ajurvedski tretman nije najezdan niti otrovan, pa se može bezbedno koristiti kao alternativna, ili uz konvencionalne terapije.

Ajurvedski lekari tvrde da njihovi metodi takođe mogu pomoći u rešavanju problema vezanih za stres, metabolizam i hroničnih stanja.

Ajurveda se koristi za lečenje akni, alergija, astme, nervoze, artritisa, hroničnog sindroma zamora, prehlada, kolitisa, zatvora, depresije, dijabetesa, gripa, srčanih bolesti, hipertenzije, imunoloških problema, zapaljenja, nesanice, nervnih poremećaja, gojaznosti, kožnih problema i čira.

Dan joge u Srbiji

U Srbiji je ovogodišnji Međunarodni dan joge obeležen u dva maha. U Beogradu ispred statue spomenika Pobedniku na Kalemegdanu se prohladnog subotnjeg jutra, 17. juna, okupilo nekoliko stotina uglavnom praktičarki joge koje su pozdravili ambasadorka Čohan i gradski zvaničnici. Svečanosti su upriličene, takođe, u Novom Sadu, Šapcu, Nišu, Kruševcu, Inđiji, Jagodini, Zrenjaninu, Apatinu, Subotici, Knjaževcu, Sremskoj Mitrovici, Kuli, Aleksincu…

Drugi put je Međunarodni dan joge obeležen na izuzetan način – vežbom 21. juna na brodovima koji su plovili Dunavom između Beograda i Zemuna. Prisutni kažu da je „prizor bio veličanstven.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari