Karakas (1): Osvajanje milionskog grada 1

Sa kubanskog aerodroma „San Marti“ ukrcavamo se u avion za Karakas. Naši zadivljeni pogledi dugo se zadržavaju na venecuelanskim stjuardesama; maslinaste puti, skladne i šarmantne u potpunosti pravdaju titulu „mis sveta“ – čiju su lentu ponele čak deset puta!

Ubrzo slećemo na tlo Venecuele, jedne od južnoameričkih država.

Dočekuje nas topli vazduh i veliki aerodrom „La Guaira“ izgrađen na visokoj i strmoj litici obale uzburkanog Atlantika. Prolazimo kroz čekaonicu sa čijeg svoda vise obaveštajne table sa titravim svetiljkama koje označavaju polaske ili dolaske aviona sa Kostarike, Jamajke, Trinidada, Portorika… Ispred nas čeka autobus koji odmah kreće u borbu sa oštrim serpentinama strmih obronaka Kordiljera.

Na zaravni i visini od 900 metara kvadratnih – stesnio se Karakas – cilj našeg putovanja.

Istog časa kako uđosmo u prvu ulicu, autobus usporava jedva se probijajući kroz zakrčene ulice sa neverovatno velikim brojem vozila: razlog leži u izuzetno jeftinom -gasolinu (treći proizvođač u svetu). Konačno, sa nejakim sunčanim zracima, koje se jedva probija kroz magličastu koprenu gasa, uđosmo u grad… Grad betona; betonskih vijadukta, betonskih mostova, betonskih zgrada, hotela…

Tog, istog dana, toplog i vlažnog, na početku kišnog perioda – sa ruksacima bedekerima i mapama, nas dvoje krećemo u osvajanje te petomilionske prestonice, Karakasa.

Planinskim vencem zaogrnuta, prašumom odenuta, tropska Venecuela, nalazi se na severoistoku Južnoameričkog kontinenta. Pripada slivu reke Orinoko, i prostire se između Karipskog mora i veličanstvenih gromada, Kordiljera. Krajem petnaestog veka zemlju je otkrio Kristofer Kolumbo. Potom dolaze Španci i okupiraju njene dugačke obale sa indioskim naseljima postavljenim na stubovima u vodi; pošto ih je taj indioski grad podsetio na Veneciju, odmah mu nadenuše ime – Venecuela!

Narod koji je do tada živeo u potpunoj slobodi nije prihvatio okupaciju Španaca i krenuo je u borbu za slobodu koja je trajala čak – tri veka!

Najmarkantnija ličnost, Venecuelanac, Simon Bolivar, zaslužan je za nezavisnost koju je ova zemlja dobila 1819. Venecuelanci i danas sa velikim poštovanjem govore o Bolivaru-Ujedinitelju, koji je želeo da ujedini sve zemlje Južne Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari