Sijena (1): Lepota raja na zemlji 1

Sijena jeste grad koji pleni svojom otmenošću, svojim vijugavim uskim ulicama što pozivaju da budu istražene i otkrivene. Grad sa elegantnim trgom Piazza de Campo, grad raskošnih palata i crkava među kojima se ističe Duomo. Prelepa katedrala koja je otelotvorenje božije lepote na zemlji.

Od prvog trenutka kada sam zakoračio na kaldrmu trga Piazza de Campo grad me je osvojio i uvukao se u svaki deo moje duše i srca. Sam trg kao i cela Sijena sagrađena je od crvene opeke, tako da ceo grad veoma podseća na španske gradove Andaluzije.

Trg je u obliku školjke, ispresecan sa devet linija i nagnut na jednu stranu, nekada je zahvaljujući svom nagibu služio između ostalog i za sakupljanje kišnice. Za vreme Rimskog carstva tu se nalazio forum i od tada trg nije menjao izvorni oblik. Oivičen je raskošnim palatama, gradskim muzejem i sam trg nadvisuje elegantni toranj Tore di Mangia. Takođe na trgu se nalazi i prva fontana u Sijeni Fonte Gaia. Ova srednjovekovna fontana prekrivena je elegantnim skulpturama koje pričaju priče Starog zaveta. Dva puta godišnje na trgu se odvijaju čuvene konjičke trke.

Nakon obilaska trga, nastavljam dalje uvlačeći se u uske vijugave ulice koje više podsećaju na ulice nekog grada na Bliskom istoku. Nakon kraće šetnje zastajem, stižem do Piazza del Duomo. Gubim dah pred veličinom i lepotom sijenske katedrale (Duomo). Čini mi se kao da posmatram otelotvorenje lepote raja na zemlji.

Sama katedrala, posvećena Uspenju Device Marije ka nebu, građena je za vreme srednjeg veka, tačnije između 1215. i 1263. godine. Građena je u gotskom stilu od crnog i belog mermera. Te boje su boje grba grada Sijene i tesno su povezane sa bojama konja legendarnih osnivača grada Seniusa i Ashiusa.

Fasada je prekrivena predivnim skulpturama, takođe na pročelju fasade je freska Uspenja Svete Bogorodice na nebo u predivnom koloritu sa bojom zlata u pozadini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari