Jul - mesec borbe protiv hepatitisa 1Foto: MORWAN ALI/EPA

Hepatitis C je tiha, progredijentna bolest jetre koja u 20 do 30 odsto inficiranih dovodi do ciroze jetre sa mogućnošću nastanka komplikacija ciroze, kao što su karcinom jetre, voda u trbuhu, krvarenje iz proširenih vena jednjaka i drugo.

 Ipak, hepatitis C je danas izlečiva bolest. Treba misliti na sebe, zaštititi se, testirati se, otkriti virus ukoliko ga imamo, i što pre lečiti. Primenom adekvatnih lekova izlečenje se postiže za 12 nedelja kod više od 95 odsto obolelih, poručuju iz udruženja „Hronos“, povodom obeležavanja meseca borbe protiv te bolesti. „Hronos“ će tokom celog jula organizovati različite akcije, poput tribina i besplatnog testiranja na hepatitis C virus.

Prema proceni Svetske zdravstvene organizacije, čak 70 odsto obolelih od hepatitisa ne zna svoju dijagnozu.

„Većina obolelih ne zna da su nosioci virusa zbog blagih i nespecifičnih simptoma pa se zbog toga ova bolest naziva ‘tihim ubicom’, koja, ukoliko se ne otkrije i ne leči na vreme, može dovesti do ciroze i karcinoma jetre. Pravo svakog pacijenta je da zna svoj zdravstveni status, zato pozivam sve zainteresovane da se se pregledaju i testiraju. Takođe, 13. jula, od 14 do 17 časova na Medicinskom fakultetu u Beogradu, Udruženje „Hronos“ organizuje tribinu „Virusni hepatitisi u Srbiji“, na kojoj će govoriti naši najeminentniji stručnjaci. Tribina je namenjena svim zainteresovanim stranama počev od studenata medicine i farmacije, donosiocima odluka, struci, pacijentima, industriji“, napomenula je predsednica udruženja „Hronos“ Ivana Dragojević.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisano je da lečenje hepatitisa kao zarazne bolesti ima prioritet u odnosu na druga oboljenja. „Nažalost, svedoci smo da je lečenje hepatitisa C i pored zakonski propisanog prioriteta i višegodišnjih obećanja nadležnih zdravstvenih vlasti da će savremene oralne terapije koje su odavno dostupne u EU, pa i u svim zemljama u okruženju, biti omogućene i pacijentima u Srbiji, ostaju još uvek, mrtvo slovo na papiru. Pacijenti su ostavljeni crnom tržištu lekova a Srbija sve više zaostaje za globalnim ciljem Eliminacije do 2030. godine“, zaključila je Dragojević.

Šta je hronični virusni hepatitis

Hronični virusni hepatitis je zapaljenje jetre koje traje duže od šest meseci. Virusne hepatitise izazivaju hepatitis A, B, C, D, E i G virusi. Hepatitis B i C virusi imaju sposobnost dugogodišnjeg opstanka u domaćinu i najčešći su razlog nastanka hronične bolesti jetre.

Hepatitisi C i B se prenose putem krvi, sekreta i ekskreta: transfuzijama krvi i krvnih derivata, nesterilnim medicinskim intervencijama, tetovažom, pedikirom, manikirom, stomatološkim intervencijama, hirurškim intervencijama, intravenskom aplikacijom ili ušmrkivanjem psihoaktivnih supstanci kao i sa majke na dete tokom porođaja.

Bolest se ne prenosi rukovanjem, grljenjem ili boravkom u istoj prostoriji sa obolelom osobom. Međutim, pacijenti su društveno diskriminisani iz razloga što opšta javnost ima brojne predrasude o populaciji koja je zaražena hepatitis C ili B virusom. Mnogi smatraju da su oboleli sa hepatitis C i B virusnim infekcijama isključivo intravenski narkomani, osobe homoseksualne orijentacije, ili seksualni radnici. Činjenice, naprotiv, govore da gotovo 60 odsto inficiranih pacijenata u Srbiji ne pripadaju pomenutim rizičnim grupama.

Zaražena osoba je dugo bez simptoma ili ima blage, nespecifične simptome. Virus se otkriva ili slučajno ili kada je bolest već uznapredovala. Smrtnost zbog hepatitis C se ne vezuje samo za bolest jetre. Hepatitis C virus ima svoje ekstrahepatične manifestacije (vanjetrene bolesti): hronične upale bubrega, poremećaj funkcije štitne žlezde, kožne manifestacije, autoimune bolesti, metaboličke bolesti (masnu infiltraciju jetre i šećernu bolest). Šećerna bolest udružena sa hepatitis C virusom povećava smrtnost od kardiovaskularnih, cerebrovaskularnih i hronične bolesti bubrega.

Iako je hepatitis C najčešći uzrok karcinoma jetre, jedan od najčešćih razloga za transplantaciju jetre i razlog povećane smrtnosti zbog kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih bolesti, u našoj sredini postoji nedostatak svesti o opasnostima koje hepatitis C virusna infekcija nosi. Nažalost, za većinu pacijenata u Srbiji Hepatitis C još uvek nije izlečiva bolest, poručuju iz udruženja „Hronos“.

Besplatno testiranje

Zainteresovani sugrađani mogu danas na Infektivnoj klinici u Beogradu da podignu vaučer za besplatno testiranje na hepatitis C virus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari