Sijena (2): Skrivena blaga jedne krstionice 1

Opijen grandioznošću i lepotom spoljašnosti katedrale, ulazim u nju. Unutrašnjost odiše kao i spoljašnost grandioznošću i lepotom.

Unutar nje nalaze se dela kao što skulptura Svetog Pavla od Mikelanđela, Sveti Jovan Krstitelj od Donatela, mala ali izuzetno lepa i skladna Chigi Kapela posvećena Bogorodici. Mozaici na sjajno uglačanom podu kojih ima više od 56 panela raznih oblika, prikazuju scene ubistava nevine dece što ga je naredio Iroda, vučicu koja je prema legendi odgojila Romula i Rema, znakove zodijaka i mnoge druge teme iz Biblije.

U jednom od krila katedrale nalazi se čuvena Pikolimijeva Biblioteka (Libereia Piccolomini). Tu se mogu videti freske koje je radio mladi Rafaelo Sanzio. Tavanica je takođe ukrašena freskama živih i intenzivnih boja . U sredini biblioteke stoji antička skulptura tri gracije.

Nakon obilaska katedrale, spuštam se širokim stepenicama nadole i stižem do malog elegantnog trga Svetog Jovana. Na trgu se nalazi izuzetno skladno sagrađena Krstionica Svetog Jovana Krstitelja. Takođe u gotskom stilu, manje raskošna nego u odnosu na Duomo, u beloj boji ispresecana crnim linijama, doziva me svojom jednostavnošću da uđem unutra.

Krstionica je građena od 1316. do 1325, sa tim da vrh fasade nikada do kraja nije završen. Unutrašnjost obiluje renesansnim freskama živopisnih boja, verskih motiva. Kako je krstionica posvećena Sv. Jovanu Krstitelju većina fresaka i slika je posvećena njegovom životu.

Na centralnom delu građevine nalazi se šestougaona krstionica na kojoj se nalaze u bronzi izlivene skulpture sa temama iz života ovog značajnog Sveca među kojima je i skulptura Donatela „Gozba Irodova“. Pod krstionice je popločan belim, crnim i crvenim mermerom.

Nakon izlaska iz Krstionice ponovo se krećem vijugavim ulicama grada, posmatram glavni trg Piazza de Campo u svoj svojoj lepoti. Polako pada noć. Ulazim u taksi koji ce me odvesti do železničke stanice. Još jednom se okrećem i posmatram grad. Možda jednog ću se jednog dana vratiti, voleo bih to. Napuštam grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari