Nega i ishrana bremenitih krava 1Foto: Vojkan Ristić

Period pozne bremenitosti krava od velikog je značaja, jer se u to vreme definitivno razvija plod, a istovremeno krava se priprema za buduću proizvodnju mleka.

Od pravilne pripreme krave za laktaciju zavisiće i njena mlečnost. Zato je posebno značajno da krave u zasušenom periodu ili junice na približno dva meseca pred telenje budu negovane da daju maksimalnu količinu mleka.

To se može postići jedino ako je krava u dobroj kondiciji, ako su u ishrani zastupljeni svi potrebni sastojci, a naročito mineralne materije i vitamini. Ovo je potrebno i zato što je razvitak teleta u utrobi vrlo intenzivan. U slučaju da krava ne dobija dovoljno mineralnih materija, ona će svoje rezerve stavljati na raspolaganje teletu, što može da dovede do teških oštećenja u prometu materija krave, do oboljenja koja se manifestuju oduzimanjem nogu i nemogućnošću da se podignu iz ležećeg stava. U takvim slučajevima treba pristupiti veterinarskim intervencijama, davanjem mineralnih materija putem injekcija i sl.

Krave koje su dobijale nedovoljne količine mineralnih materija u vreme pripreme za telenje utrošile su svoje rezerve, što će se nepovoljno odraziti na proizvodnju mleka, jer se mlekom izlučuje znatan deo mineralnih materija, naročito kalcijuma, koje se putem hrane moraju stalno nadoknađivati. Pored kuhinjske soli, neophodno je dodati kostan i koštano brašno koji u sebi sadrže kalcijum i fosfor u povoljnom odnosu. Pored ovih dodataka mogu se kupiti i mineralno – vitaminske smeše pod različitim nazivima kao što su Vezevit, Premiks i sl. Izrađuju se i cigle sa smešom različitih mineralnih materija, koje se stavljaju životinjama na raspolaganje da ih mogu lizati po volji i na taj način zadovoljiti potrebe u mineralnim materijama.

Količina hrane koju krava dobija u periodu za sušenja zavisi od njene krupnoće i očekivane količine mleka koju treba da proizvede. Mlečnost kod starijih krava je poznata i one koje su se pokazale dobrom mlečnošću treba da dobiju veće količine hrane. Za krave prosečne mlečnosti od 3500 kg – 4000 kg mleka u laktaciji, treba davati hrane kao što se daje kravama koje dnevno proizvode oko 10 kg mleka. Hrana treba da je dobrog kvaliteta, da je zdrava i bez primesa nečistoća. Pokvarenu hranu, promrzlu, buđavu ne treba davati kravama u zasušenom periodu, jer to može da dovede do poremećaja u organima za varenje, a često i do pobačaja. U letnjim mesecima treba davati zelenu hranu. Ako je zelena masa kvalitetna i ima je dovoljno, može da posluži kao isključiva hrana u ovom periodu. Najbolje je dodavati i manje količine koncentrovanih hraniva u količinama od jednog do tri kilograma na dnevnom nivou. Ishrana krava u ovom periodu u zimskim mesecima je komplikovanija. Za bremenite krave treba dati hranu bogatu hranljivim materijama. Obrok za se sastoji od sena, silaže i koncentrovane smeše i to u odnosu 4 – kg sena, 10 kg silaže i 1 – 3 kg koncentrata. Ukoliko se na gazdinstvu nalazi istovremeno više bremenitih grla, dobro je odvojiti ih, ili bar staviti u poseban deo staje i njima posvetiti posebnu pažnju.

Autor je dipl. inž. poljoprivrede

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari