Otkriće: Pronađena anđeoska čestica 1Foto: Festival nauke

Osamdeset godina nakon što je prvi put upućeno na njeno postojanje, naučnici sa Univerziteta u Stenfordu pronašli su „anđeosku česticu“, koja istovremeno postoji i kao materija i antimaterija, prenosi Sputnjik.

Antimaterija je supstanca koja se sastoji od elementarnih antičestica, za razliku od „obične“ materije koja je sastavljena od elementarnih čestica. Svaka elementarna čestica se odlikuje po nekim osobinama (masa, naelektrisanje, spin…) koje je razlikuju od ostalih čestica.

Za svaku česticu postoji i odgovarajuća antičestica, čije su neke osobine, poput mase ili spina, jednake, a druge osobine, poput naelektrisanja ili magnetnog momenta, suprotne. 
Istraživači su dugo smatrali da bi se materija i antimaterija, u slučaju da se „sretnu“, međusobno poništile, pri čemu bi oslobodile velike količine energije u obliku gama-zračenja ili drugih čestica.
Ali 1937. godine italijanski fizičar Etore Majorana ukazao je na moguće postojanje tipova čestica koje su same sebi antičestice. Nazvao ih je fermioni.

Fizičari su sada prvi put u istoriji pronašli dokaz njihovog mogućeg postojanja. 

„Ovo otkriće označilo je kraj jednog od najintenzivnijih istraživanja u fundamentalnoj fizici, koje je trajalo 80 godina“, rekao je profesor Šučeng Džang sa Stenford univerziteta.
Ukoliko fermioni zaista postoje, mogli bi da dovedu do velikoj proboja na polju kvantnog računarstva, i nastanka kompjutera nekoliko desetina puta bržih od onih koje danas koristimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari