Najviše mama među tinejdžerkama u Rumuniji i Bugarskoj 1Foto: FreeImages / melbia

Skoro polovina žena u zemljama EU, odnosno 47 odsto, prvo dete dobije u svojim dvadesetim godinama, dok nešto manje – 45 odsto, prvi put postanu majke posle 30. godine, pokazuju podaci zavoda za statistiku EU Eurostat za 2015. godinu.

Četiri odsto žena, tačnije 93.000 njih prvo dete dobilo je u tinejdžerskom uzrastu, odnosno pre 20. godine, a 87.000 nakon 40. godine. U proseku, žene u EU prvi put postaju majke sa 29 godina.

Podaci Eurostata pokazuju da se najveći procenat majki-tinejdžerki beleži u Rumuniji, oko 12,3 odsto, a potom i u Bugarskoj – 11,9 odsto. Slede ih Mađarska (devet odsto), Slovačka (8,4 odsto), Letonija (5,5 odsto), Litvanija i Velika Britanija (po 5,4 odsto), pa Poljska (4,8 odsto). S druge strane, najmanje žena koje postanu majke u tinejdžerskom uzrastu, sa po manje od dva odsto, je u Italiji, Holandiji, Sloveniji, Danskoj i Švedskoj.

Posmatrajući iz drugog ugla, najveći procenat žena koje su dete dobile posle 40. godine zabeležen je u Italiji (osam odsto) i Španiji (7,4 odsto), potom slede Grčka, Irska i Luksemburg. Najmanje majki u tom dobu, po manje od dva odsto, bilo je Litvaniji, Pojlskoj, Letoniji, Slovačkoj, Rumuniji, Malti i Češkoj.

Najveći broj žena, ipak, prema podacima Eurostata, postale su majke u svojim dvadesetim godinama u većini zemalja članica EU. Izuzetak gde je više žena svoje prvo dete dobilo posle 30. godine je u Španiji (66 odsto), Grčkoj, Irskoj, Italiji, Luksemburgu i Portugaliji.

Najviše mama među tinejdžerkama u Rumuniji i Bugarskoj 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari