Zeoke: Vinogradi vs. površinski kopovi 1

Nedaleko od Beograda, a blizu Lazarevca, nalazi se selo Zeoke.

U tom selu, na prvoj liniji „odbrane“ od površinskih kopova Veliki Crljeni, nalazi se jedan pravi vinski podrum – opkoljen hektarima vinove loze. Podrum „Milojević“ – Zeoke. Bilo bi tu još hektara pod vinogradima, ali plan širenja kopova ka Zeokama i preko (i ispod) Zeoka, već jednu deceniju čini zamrznutim svaki pokušaj da se ovde nešto novo izgradi, dogradi ili započne.

Posle nekih desetak minuta vožnje, od centra Lazarevca – Karađorđevom ulicom, pa do Ulice Veljka Vlahovića, zatim levo – Ulicom Stefana Nemanje, sve do Burova, i onda desno do Zeoka, stižete do vinskog podrumčeta. Uostalom, domaćini su sve to lepo objasnili na svom sajtu: www.podrummilojevic.rs/ gde ćete naći čak i precizne koordinate lokacije, kao i telefon i mejl adresu preko kojih možete najaviti svoj dolazak. Do Milojevića sam došao sa svojim prijateljima, koji su ovde već dolazili ranije (koliko sam primetio, to im uopšte nije smetalo u ponovnoj degustaciji vina) pa smo bili veoma toplo primljeni, a opet – nakon višesatnog upoznavanja sa ovom porodicom i domaćinom Milovanom, uopšte ne sumnjam da bi sa podjednakom pažnjom dočekali i obične putnike namernike. Kuća, sa svim pratećim sadržajima namenjenim proizvodnji vina, okružena je sa oko tri hektara vinograda. Sa druge strane puta, iza železničke pruge i šumarka, na svega nekoliko stotina metara, već se nalaze kopovi, a kada će lignitni cunami da se prelije preko Zeoka, još se ne zna. Uglavnom, porodica Milojević čuva svoju vinogradarsku tradiciju već treći vek, jer su se sa grožđem družili još od 1863. godine, a taj daleki predak imao je u posedu tri motike vinograda (jedna „motika“ je bila površina vinograda koju jedan kopač okopa za jedan dan!).

Dok, slušajući vinsku istoriju, krenete u degustaciju, pred vama će se smenjivati, vranac, kaberne sovinjon, šardone i smederevka. Ni ljubitelji rakije ne moraju da brinu da će ovde ostati žedni (ili trezni). U kući postoji pravi podrum, ili degustaciona sala, ozidana ciglom i drvetom, i ukrašena fotografijama osnivača „Podruma Milojević“, i (bez)brojnim diplomama i nagradama koje su ova vina poosvajala valjda na svakom takmičenju na kojem su se pojavila. Osim vina, tu su i pehari i medalje, a na zidu se nalazi i uramljen delić blagoslovene, plodonosne i viševekovne hilandarske loze Svetog Simeona Mirotočivog. Da ne bude sve toliko službeno i ozbiljno, domaćini su se pobrinuli okačivši na zid i mudre misli o vinu, a i šire! Pa, ako već niste ranije naleteli na istine o vinu i istine u vinu (in vino veritas), evo ih ovde:

– Dobro vino kvari novčanik, loše vino kvari stomak.

– Vino ispunjava radošću srce ljudi, a radost je majka svih vrlina.

– Zeočko vino mnogo dobra čini ženama. Naročito kada ga piju muškarci.

Iako je ovaj podrum ujedno i prostorija predviđena za degustaciju, po sunčanom danu ipak je lepše sedeti na tremu ispred kuće. Uz vino, tu je i meze, a možete se dogovoriti i o pravom ručku, jer u kući živi i istaknuti član porodice, zet Milojevića, koji je ujedno i gastronomski čarobnjak, bogatog iskustva stečenog u poznatim beogradskim restoranima!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari