Besna Kobila: Skrivena lepota južne Srbije 1

Ekološka oaza „skrivena“ netaknuta priroda, planina Besna Kobila, nalazi se blizu Vranja, udaljena je 400 km od Beograda, i 40 km od Vranja ili 45 m solidne vožnje, u šta smo se sami uverili na putešestviju u osvajanju prirodnih lepota južne Srbije.

Do ove planine stiže se auto-putem koji se od Beograda sa novoizgrađenog dela Koridora – e-10 odvaja kod Vranjske Banje i samo 40 km razdaljine kroz šumovite pejzaže deli vas od netaknute prirode, ekološke oaze…

Boravak na Besnoj Kobili aktuelan je naročito zimi, jer je ova planina pod snegom većim delom godine, kada ovde borave ljubitelji skijanja, ali lepota ove planine dolazi do izražaja i tokom leta, gde svež i oštar vazduh predstavljaju idealne uslove za beg od letnjih vrućina.

Ova planina bogata je zimzelenom šumom, pašnjacima, borovnicama i raznobojnim planinskim cvećem.

U ambijentu netaknute prirode, i osećaju slobode, uživaćete dok šetate pešačkim stazama, tzv. edukativna staza u dužini od 3,5 km namenjena je za rekreativnu nastavu.

Za najupornije predlažemo osvajanje najvišeg vrha Besne Kobile, na 1.922 m. n. v. koji je udaljen pet km od planinarskog doma. Za vreme toplih i sunčanih dana pogled dopire do Šar planine, na južnu Srbiju i Vlasinsko jezero, a ovde se nalazi i TV toranj.

Godinama unazad ovde na sportskim pripremama borave sportisti sportskih klubova, ali pored profesionalnih ekipa, sportski tereni na Besnoj Kobili namenjeni su i za sportiste. Kada posle šetnje pešačkim stazama, ili sportskih aktivnosti na proplancima Besne Kobile dođete u etno restoran planinarskog doma, možete se okrepiti uz kafu, čaj ili probati sve specijalitete ovog kraja.

Planinarski dom na 1.480 m. n. v. izgrađen je početkom 20. veka, i za sada predstavlja jedini smeštajni objekat na ovoj planini, tako da je neophodno rezervisati smeštaj pre polaska… Inače, sve sobe u planinarskom domu su lepo uređene i raspolažu TV i internet priključkom.

Uložena su određena sredstva u proteklom periodu uz podršku resornih ministarstva u izgradnju žičare i drugih objekata na ovoj turističkoj destinaciji.

Međutim nedostatak koji kvari lepe utiske sa ove planine je pored nedovoljnih smeštajnih kapaciteta i neadakvatan prevoz jer lokalni autobusi saobraćaju samo do naselja Kriva Feja, koje je udaljeno četiri km od planinarskog doma, tako da se za preostalu razdaljinu snalazite sami. Zbog toga je najadekvatnije rešenje sopstveni prevoz.

Bez obzira na sve nedostatke ukoliko želite kao i mi da vaš odmor, ili izlet u tople letnje dane, provedete u ambijentu ekološke oaze, Besna Kobila je idealna destinacija, novi doživljaj i ne ostavlja vas sigurno ravnodušnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari