Dan bez automobila 22. septembra 1Foto: Freeimages /Julia Freeman-Woolpert

Dan bez automobila održaće se 22. septembra, a kako najavljuju organizatori ove godine akcija će se pored Beograda proširiti i na Novi Sad.

Na prošlogodišnjem Danu bez automobila učestvovalo je više od 450 takmičara i takmičarki iz 45 kompanija i organizacija,  a pređeno je oko  5.000 kilometara  biciklom ili pešice.

– Istu akciju smo ponovili u maju ove godine kada nas je bilo još više – preko 600 takmičara i takmičarki i skoro 9.000 pređenih kilometara!

Takođe, ove godine akcija „samo ne autom“ održava se pod okriljem projekta „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“, čiji nosilac je Ministarstvo zaštite životne sredine uz podršku Programa UN za razvoj – navode organizatori i dodaju da je projekat je zasnovan na „izazovima“ za pronalaženje inovativnih načina za borbu protiv klimatskih promena na nivou lokalnih samouprava.

– U skladu s tim, upućujemo vam „izazov“ i pozivamo vas da 22. septembra, na Dan bez automobila, učešćem u trećoj akciji Samo ne autom, dodatno uvećamo pokret i zajedno svest javnosti pomerimo u pravcu prepoznavanja važnosti da budemo odgovorni prema svom zdravlju i sredini u kojoj živimo – ističu organizatori.

Ovim se pruža značajan doprinos u borbi protiv klimatskih promena, budući da je saobraćaj jedan od ključnih izvora emisija gasova sa efektom staklene bašte u urbanim sredinama, te samim tim i uzročnik promena klime sa kojima se svet intenzivno suočava. Sve kompanije, institucije i organizacije koje žele da učestvuju potrebno je da prijave svoj tim od najmanje tri člana.

Za sve dodatne informacije možete saznati putem mejla: samoneautom@gmail.com ili mobilni broj: 065 2009 017 (Vladimir Ćurčić, Bajsologija).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari