Site name

Koji su najmanje stresni gradovi na svetu?

Nemački gradovi prednjače u bezbrižnom i najmanje stresnom životu, a na toj listi, Štutgart je na prvom mestu, pokazuje najnovije istraživanje.

1

Piše: FoNet

13. septembar 2017. 20:15

Foto:vikipedija

Ako miran i bezbrižan život podrazumeva šetnju pored stabala i cveća, pozamašnu sumu na bankarskom računu i siguran posao, onda je idealno mesto za život Nemačka.

Novo istraživanje pokazalo je najviše i najmanje stresne gradove na svetu u 2017. godini na osnovu faktora koji uključuju saobraćajnu gužvu, javni prevoz, procent zelenih površina, finansijski status građana uključujući nivo duga, fizičko i mentalno zdravlje kao i količinu sunčeve svetlosti koju grad dobija godišnje.

Od 150 rangiranih, četiri od deset najmanje stresnih gradova sveta su u Nemačkoj. Štutgart je najmanje stresan, Hanover je na trećem, Minen na petom, a Hamburg, zajedno s Gracom deli deveto mesto.

Mali, ali bogati Luksembourg, domovina manje od 600.000 stanovnika ima drugi najniži nivo stresa.

Švajcarski Bern je na četvrtom mestu, francuski Bordo na šestom, a Edinbourg na sedmom mestu. Sidnej u Australiji je jedini neevropski grad među prvih deset najmanje stresnih, a Sijetl je najmanje stresan grad u SAD.

Najstresniji grad je Bagdad, a posle njega Kabul.

Tajna bezbrižnog života u Štutgartu je jaka lokalna ekonomija (Porsše, Boš i Mercedes-Benc), ali tome doprinose i mnogobrojne zelene površine u gradu.

"Mnogo zelenila u Štutgartu uveliko utiče na smanjenje stresa. LJudi se ne osećaju ugušenim, što smanjuje anksioznost. Osećaj sigurnosti u gradu, kako finansijski, tako i u smislu lične sigurnosti takođe je veliki komfor", rekao je PR stručnjak iz Štutgarta David Mus.

Što se tiče sigurnosti Abu Dabi, a poslije njega Osaka u Japanu najpogodniji su gradovi za život.

Iako sunčano vreme uveliko utiče na dobro raspoloženje, količina sunčeve svetlosti nije mnogo doprinela u pogledu ukupnog rangiranja "sunčanih" gradova.

Damask je na prvom mestu u ovoj kategoriji, a Bordo, koji se u ovoj kategoriji nalazi na 56. mestu, najsunčaniji je grad od prvih 10.

Gradovi Sjeverne Amerike su najmanje zagađeni.

Glavni grad Kambodže Pnom Pen ima najmanju zvaničnu stopu nezaposlenosti. Luksemburg, Bordo i Grac su na vrhu u kategoriji gradova koji su najpovoljniji za mentalno zdravlje, a Rejkjavik je najbolji za fizičko zdravlje.

Što se tiče rasne jednakosti, prednjače američki gradovi San Francisko, Boston i Sijetl.

Lista najmanje stresnih gradova u svetu:

 1. Štutgart, Nemačka
 2. Luksembourg, Luksembourg
 3. Hanover, Nemačka
 4. Bern, Švajcarska
 5. Minhen, Nemačka
 6. Bordo, Francuska
 7. Edinburg, Velika Britanija
 8. Sidnej, Australija
 9. Grac, Austrija
 10. Hamburg, Nemačka

Lista 10 najstresnijih gradova na svetu:

 1. Bagdad, Irak
 2. Kabul, Afganistan
 3. Lagos, Nigerija
 4. Dakar, Senegal
 5. Kairo, Egipat
 6. Teheran, Iran
 7. Daka, Bangladeš
 8. Karači, Pakistan
 9. NJu Delhi, Indija
 10. Manila, Filipini

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Dusan Spasic

14. septembar 2017.

Pre nekoliko meseci sam vozio kroz Stuttgart i trebalo mi je ceo sat da izadem iz centra jer su na sve strane gradilista i kroz sve to vodi samo jedna vijugava traka. Osim toga svaki drugi dan tamo objavljuju na displayima u gradu Staubalarm sto znaci prekomerno zagadenje prasinom pa zato planiraju kao prvi grad u Nemackoj zabranu dizelasa. Ne bih rekao da je to bas prijatan zivot pa se opet dokazuje koliko sve te PR akcije uopste ne vrede ni pisljiva boba osim u svrhu samopromocije. Sve to treba uzimati sa rezervom kao i nase politicare!