Site name

Padej - tužna sudbina vojvođanskog sela (VIDEO)

Ne tako davno bio je to Padej daleko poznat. Neki su ga znali po "Menti" fabrici za preradu bilja, neki opet po "Zlatici" ili "Imanju" koji su zapošljavali veliki broj meštana.

6

Piše: Predrag Božin

18. septembar 2017. 08:00

Foto: Predrag Božin

Neki drugi ga pamte po diskoteci "Alora" koja je mamila posetioce ne samo iz okoline već i iz gradova kao Subotica, Bečej, Novi Sad, Beograd.

Sportisti ga pamte po rukometašima koji su tada uspeli da se probiju do 3. Jugoslovenske lige, a bili su tu i fudbaleri i košarkaši. Sa pravom su meštani govorili da je Padej centar sveta... Kao što to i biva, sve što je lepo ima kraj. Preduzeća su propala, diskoteke više nema a rukometaši su odavno okačili opremu o klin. Padej je polako prepušten sudbini koja je zagrlila mnoga vojvodjanska sela. 

Ovo je snimak o drugoj strani Padeja, gde se ljudi bore za goli opstanak, gde se nešto započne pa ne završi. Gde se reke pretvaraju u močvare, a ruševine krase ulice kao srednjovekovna utvrdjenja, gde je put pun rupa a saobraćajni znakovi se stidljivo skrivaju iza ždbunja. Gde ipak ima mladih ali nemaju mogućnosti.

Ali nada ipak ostaje... Padejci su bili i ostali vredni, sportista ima dovoljno, a Padej je bio i ostao vojvođansko selo velikog srca. Svanuće neko novo, bolje sutra.

povezane vesti

komentari (6)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Slavko

18. septembar 2017.

Padej nije jedina oronula sredina u, nekada, bogatoj Vojvodini. U istočnom delu Banata je još gore. Tamo je sve pod bravom ili tablom s natpisom, na prodaju. Uzrok svemu je desotogodišnja izolacija i dvadesetogodišnja devlastacija privrede, drugim rečima, rešenost da se deli sudbina, pa kud puklo da puklo.

Milica Simić

18. septembar 2017.

U Banatu nikad lošije nije bilo. Industrija propala, poljoprivreda propada, sela puna praznih kuća, dece se sve manje rađa, depresija i beznađe.

MP

18. septembar 2017.

U vojvodjanska sela treba trajno nastaniti izbeglice sa KiM i iz Hrvatske a ne terati ih tamo gde ih ne zele niti gde imaju otici. Kupiti im kuce i dati im po nekoliko hektara drzavne zemlje na besplatno koriscenje dok su voljni da istu obradjuju. Isto da vazi i za sve mlade koji zele da se vrate iz grada u selo. U svakom slucaju, mora se zaustaviti dalje nazadovanje AP Vojvodine. To bi bila bolja investicija nego, na primer, autoput Nis-Pristina.

miroslav

18. septembar 2017.

Da devlastacija i odlucnost da se "deli sudbija" po svaku cenu opustosili su istocni Banat a naseljavanje izbeglicama sa Kosova je malo verovatno jer je tu zemlja koja mora da se radi a to je nacin zivota koji se stice generacijama, ovako je svima lakse dati im posao u MUPu i svi mirni...

kim dzong us

18. septembar 2017.

MP Svi su u Bgd i NS.

misko

18. septembar 2017.

Ovi iz vlade i neznaju gde je Banat, kako se tamo zivi. Oni ne izlaze iz kruga dvojke. Ko je imao gde, taj je davno pobegao iz ove banana drzave. Botovi botuju, AV likuje, bas mu je neprijatno koliko nam dobro ide.