Recept nedelje: Đuveč 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Đuveč je jelo koje se priprema u svim krajevima. Najčešće se sprema bez mesa, ali nećete pogrešiti ukoliko u đuveč dodate komad mesa ili kobasicu po izboru. 

U svakom kraju đuveč se priprema drugačije – neko ga dinsta, a neko peče u rerni. Đuveč volimo zapečen u rerni – pleh premažemo uljem, poređamo krompir isečen na tanje šnite, potom dodajemo pirinač, crni luk, paprike, paradajz, tikvice, patlidžan, šampinjone, grašak, kupus…

Inače, kod nas u Banatu se đuveč kuva. U odnosu na bećar se razlikuje po tome što se u đuveč dodaje pirinač. Ali, svako ga može pripremiti po svom ukusu – reš pečen, nedopečen, kuvan, sa više ili manje vrsta povrća… 

Koje vrste povrća koristimo, zavisi od sezone. U suštini, osnova je uvek ista – krompir, pirinač, paprika i paradajz. Začini su po izboru.

Najčešće koristim: so, biber, origano, beli luk i mrvljenu ljutu papriku. 

Sastojci:

4 krompira

1/2 šolje pirinča

1 glavica crnog luka

2 zelene paprike

2 crvene paprike

1 manji patlidžan

10 šampinjona

3 paradajza

1 šolja soka od paradajza

ulje po potrebi

začini po izboru i ukusu

Recept nedelje: Đuveč 2

Priprema:

Pleh okvirnih dimenzija 25*30 cm premažite ulje. Poređajte kolutove krompira. Sipajte pirinač. Potom ostalo povrće isečeno na sitnije komade. Sok od paradajza sjedinite sa dve šolje vode i začinite po ukusu. Prelijte đuveč i poprskajte uljem.

Đuveč pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko sat vremena.  Po potrebi sipajte još vode. Povremeno proveravajte da li je đuveč gotov – da li je povrće  pečeno.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari