Suvojnica: Propećijada i zeljanicijada južnjački brend 1

Srbija se bolje upoznaje ukoliko upoznate njena sela. Tako smo i mi u obilasku lepota Srbije sunčanog septembarskog dana došli u selo Suvojnica.

Ovo selo sa 250 domova nalazi se na pristupačnoj lokaciji, nadomak Surdulice, tačnije između Vladičinog Hana i Surdulice. Nalazi se u Pčinjskom okrugu. Međutim za nas koji smo prvi put krenuli u ovo selo Srbije, Suvojnica je bila tako blizu a tako daleko, posle par pitanja prolaznicima kojim putem ići i stići u Suvojnicu, shvatili smo ipak da smo i bez navigacije bili na pravom putu.

Suvojnica je razuđeno selo, i sastoji se od mahala. U Suvojnici se nalazi četvorogodišnja osnovna škola „Vuk Karadžić“ koju pohađa 21 učenik, škola je nedavno rekonstruisana, radove na rekonstrukciji finansirale su preko programa Evropskog progresa EU i Vlada Švajcarske , ali i opština Surdulica. Time su stvoreni bolji uslovi za rad u ovoj školi, ali i predškolske ustanove koja se nalazi u ovom objektu.

Razlog našeg dolaska u Suvojnicu je zanimljiva manifestacija, peti jubilarni sabor udruženja građana „Zavičaj“ iz Suvojnice, a četvrta po redu propećijada i zeljanicijada, održana početkom septembra.

Manifestacija se održava u cilju očuvanja i negovanja običaja i tradicije ovog kraja Srbije. Manifestaciju su obeležile igre i pesme iz ovog kraja Srbije, u izvođenju folklorne sekcije učenika osnovne škole, izložba ručnih radova i poljoprivrednih proizvoda.

U dvorištu osnovne škole zatekli smo samo par automobila, pripreme za izbor najukusnijeg propeća i zeljanice su u toku, stigli smo u pravi čas. Prisutne su ekipe dopisništva RTS-a iz Vranja, lokalna surdulička televizija i DN 017 portal. Predsednik udruženja „Zavičaj“ zahvaljuje se na prvom većem interesovanju medija za ovu manifestaciju.

Centralni deo događaja je izbor najukusnijeg propeća i zeljanice. Ukupno su izložena 43 propeća i zeljanika u holu osnovne škole.

Propeć je specijalitet sa juga Srbije koji na prvi pogled podseća na svima nama dobru poznatu banicu, ali je tajna u tehnologiji pripreme koji ovaj južnjački brend čini drugačijim.

Probali smo propeće i zeljanice, ukusi koji neke od nas podsećaju na prošla vremena, detinjstva provedena na selu i davno napuštena ognjišta.

U takmičenju su učestvovale i najmlađe učesnice. Ovu manifestaciju svojim prisustvom upriličili su i posetioci iz drugih krajeva Srbije. Žiri je tajnim glasanjem izabrao najukusnije propeće i zeljanike, na kraju takmičenja proglasio pobednice, i dodelio prvu, drugu i treću nagradu i poklone.

Prisustvovali smo svečanom ručku, koji je priređen za sve posetioce i učesnike. Skromna manifestacija bez suvišnog glamura svojstvenog nekim drugim događajima, ali sa značajnim važnim ciljem očuvanja tradicije, kulture, istorije jednog kraja Srbije.

Tmurni oblaci koji su nailazili i nadvili se nad šumovitim proplancima i livadama ovog sela nagoveštavali su kišu, koja je i počela da lije na kraju manifestacije. Uz zahvalnost organizatora na prisustvu ovom takmičenju spremali smo se za povratak. Lepe utiske kratkotrajna letnja kiša nije pokvarila.

Deo iz TV reportaže „Lepote Srbije“

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari