Oktobarfest slavi danas 207. rođendan 1Foto: CHRISTIAN BRUNA/EPA-EFE

Naveći narodni festival, Oktobarfest, slavi danas rođendan i to 207. po redu. Istorija Oktobarfesta datira iz davne 1810. godine, kada je prvi put i to 12. oktobra održana velika svetkovina u čast venčanja prestolonaslednika.

Festival koji danas posećuje oko šest miliona ljudi, započeo je velikom trkom konja. Nadmetanje konja uz velike količine ispijanja piva, je narednih godina počelo tradicionalno da se organizuje, da bi na kraju prerasla u festival. Danas je Oktobarfest najveća atrakcija Minhena koja traje 16 dana i održava se svake godine u periodu od pretposlednje nedelje septembra pa sve do prve nedelje oktobra meseca (izuzev ukoliko prva subota pada na 3. oktobar, nacionalni praznik Nemačkog ujedinjenja, u kom slučaju se festival produžava za još dan ili dva).

Oktobarfest slavi danas 207. rođendan 2

Foto: CHRISTIAN BRUNA/EPA-EFE

Za 16 dana Oktobarfest poseti oko šest miliona ljudi, od čega su oko 70% posetilaca Bavarci, dok ostali gosti dolaze sa raznih svetskih merdijana. Manifestacija se održava u samom centru grada na 42 hektara prostora u čijem krugu se nalaze ogromne pivarske tente (beer tents) podignute u tu svrhu, pivnice, te otvoreni prostori sa stolovima i klupama za goste – beer gardeni. Pored izobilja bavarske hrane i pića koje je gostima dostupno na svakom koraku, prisutno je i dosta sadržaja vašarskog tipa (ringišpili, streljane, igre na sreću..).

Oktobarfest slavi danas 207. rođendan 3

Foto: CHRISTIAN BRUNA/EPA-EFE

Svaka tenta ima svoje radno vreme, ali je važno naglasiti da je Oktobarfest mirno i ne previše bučno dešavanje koje teži da prihvati i privoli i starije ljude i porodice. Od 18h pušta se lagana tradicionalna muzika, a retki su oni koji rade posle 23 časova. U jedam sat iza ponoći definitivno svi završavaju sa radom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari