Beograd: Vinska kultura u usponu 1

Poslednjih par decenija vinska kultura u Srbiji je u velikom usponu. Sami vinari uz pomoć vinskih novinara, blogera i ljubitelja ovog božanskog napitka su lagano osvajali prostor i menjali mentalitet samih konzumenata.

Pomaci su uočljivi u vinskom turizmu, sve većem poznavanju same materije i sve boljim proizvodima sve većeg broja kvalitetnih vinarija.

Prošle godine se prvi put obeležio 14. oktobar kao „svetski dan prokupca“ s ciljem promovisanja ove autohtone sorte grožđa i srpskog vina. Ne radi se o nekadašnjem gigantu iz Kruševca koji se bavio drugačijim poslom ni obeležavanje oslobođenje ovog grada u Drugom svetskom ratu. LJubitelji vina širom sveta svetski dan bilo koje sorte grožđa obeležavaju tako što otvaraju bocu svog omiljenog vina, restorani i vinoteke daju popuste, akcije, organizuju promocije, a sve u slavu vina nastalog od određene sorte grožđa. Tim putem je krenuo i naš prokupac.

Tim sastavljen od nekolicine vinskih entuzijasta iz Srbije, ove godine je otišao korak dalje, te u našu zemlju ovih dana (od 12. do 16. oktobra) dolazi preko 40 ljubitelja vina iz celog sveta. Uglavnom su to vinski novinari, blogeri, distributeri i uvoznici. vina. Svi oni, o sopstvenom trošku, dolaze u Srbiju kako bi upoznali našu zemlju, ljude, naša vina i posebno prokupac. Tokom četiri dana boravka u Srbiji oni će posetiti dva vinska regiona gde će upoznati više od 20 vinara i probati njihova vina.

Subota je u potpunosti posvećena prokupcu. Biće održane četiri radionice na kojima će vinskim stručnjacima biti predstavljena vina od ovog grožđa, njegova lična karta i aromatski profil, stilovi i potencijal odležavanja. Jedan od najcenjenijih svetskih proizvođača vinskih čaša organizuje radionicu koja će pokušati da da odgovor na pitanje koja je idealna čaša za prokupac, dok će ključni događaj biti masterclass koji će voditi Kerolajn Gilbi, nositeljka prestižne titule Master of Wine i ekspertkinja za vina centralne i istočne Evrope.

Salon Prokupca, ostavljen za drugi deo dana, biće organizovan u Skadarliji i otvoren je za sve zainteresovane. Na ovom salonu svoja vina će predstaviti svi srpski proizvođači prokupca. Polako i Srbija dolazi na svetsku mapu svojim autohtonim vinima. Taj put je lagan i posut taninima. Jesen je i onako obojena bojom vinograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari