Krf: Avion uključen u cenu sobe 1

Retko i originalno. Za sva godišnja doba, ne samo za jesen kada sam se zadesio u egzotičnom gradu odavno poznatom po kulturi i umetnosti građevine, ali i načina života koji najmanje ima u sebi onog helenskog, a mnogo više venecijanskog, engleskog pa i francuskog.

Taj giros na Krfu nije ukusan kao onaj tik uz severnu obalu na koji smo navikli. No, ono što nema sever ovde su Grcima ostavili ljudi koji su boravili, i ne samo to, već i vladali ovim gradom. Pune oči istorijski drugačijom vizurom. Mnogo činjenica. Još više ono što smo navikli u Heladi, a to je mnogostrana istorijska raznolikost. Od arhitekture, pa konačno i do načina života u ovom delu gde vas okružuje Jonsko more i u jesen koja je hladila toplotu dana i donosila svežinu noći.

Ovoga puta pišem nešto sasvim drugačije. Prenosim utiske iz sobe Hotela „Rojal butik“ na brdu iznad grada. Uske uličice dovezle su naš autobus tik uz zdanje hotela na brdu. Nenormalna lokacija za luksuz koji ovaj objekat nudi. Kome i zašto? I kako to izgleda sasvim neočekivano kada smo navikli da stalno pišemo o toplom moru, ljubaznim domaćinima, sa pragmatičnom trgovačkom sposobnošću da nam prodaju i ono što nam ne treba, a spremni smo da platimo.

I sad taj drugačiji pogled: Hotelska soba sa četvrtog sprata gleda na hotelski bazen sa baštom, močvaru i kuću iza koje dominira avionska pista dugačka dva-tri kilometara lokalnog aerodroma koja se nalazi tik uz obalu Jonskog mora. Ovde zbog specifičnosti i kratkoće piste sleću samo lou-kost kompanije. I to je u sezoni pravi vašar buke.

Moj kolega iz Bete i cimer na ovom putovanju, Miodrag Mitrović, pred ponoć surfuje po telefonu ne bi li ulovio satnicu poletanja i sletanja. Obaveštava me da je poslednje sletanje u 23,45, a prvo jutarnje i to iz Rusije u 4,45, a onda sledi duga lista poletanja. I baš to nam remeti san, jer pred našim prozorom hotelske sobe na stotinak metara gro aviona u poletanju eksplozivno pali motore, što zvuči kao da vam u kupatilu radi buldožer.

Ljutnju zamenjuje egzotika, jer ko bi vam dozvolio da recimo i ako poželite da spavate pored piste na recimo aerodromu „Nikola Tesla“ sa željom gledate poletanje? Niko, a baš na Krfu ako odsednete u Hotelu „Rojal butik“ imate to besplatno „zadovoljstvo“. I po tome je ovo ostrvo egzotično za goste kojih u ovom hotelu na krfskom uzvišenju ima iz svih evropskih zemalja od Engleske, Rusije, Danske, jer koriste jeftine avio-karte lou-kost kompanija da ovde provedu vikend ili koji dan duže. Tome doprinose i niže cene smeštaja, jer noćenje sa doručkom ne prelazi četrdesetak evra u finišu sezone.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari