Haifa: Neobični viseći vrtovi 1

Izraelski grad Haifa je mediteranska luka smeštena na padinama brežuljaka koji se strmo spuštaju ka moru.

Arhitektura je pretežno moderna sa retkim tragovima orijentalnog nasleđa. Ulice su obeležene isključivo na hebrejskom, a stanovnici uglavnom slabo ili uopšte ne govore engleski, što strancu dodatno otežava snalaženje.

Ka centru od pristaništa vodi široka avenija Ben Gurion odakle se pruža pogled na danas najveću turističku atrakciju Haife, stepenaste bahajske vrtove u čijem središtu se uzdiže hram sa zlatnom kupolom. Devetnaest terasa koje krase biblijsku goru Karmel građene su u periodu od 1987. do 2001. od dobrovoljnih priloga pripadnika bahajske vere. Hram je nastao dosta vremena pre vrtova i posvećen je preteči bahajske vere, Babu, koji je najavio dolazak Bahaulaha, osnivača. Bahaulah je rođen tačno pre dvesta godina u Persiji i za vernike on je Božija Objava. Ostalo je zabeleženo da je stigao u svetu zemlju za četiri religije, današnji Izrael, kao izgnanik i otomanski zatočenik. Tu je i sahranjen.

Stepenasti vrtovi okružuju administrativne zgrade svetskog centra bahajske vere. Projekat terasa izradio je arhitekta Fariborz Sahba, koji je potom nadgledao izgradnju vrtova. Za nas je možda zanimljiv podatak da je njegov tast sahranjen na beogradskom Novom groblju – poginuo je u saobraćajnoj nesreći putujući kroz tadašnju Jugoslaviju i po bahajskom običaju sahranjen u blizini mesta na kome je umro.

Sticajem okolnosti zatekla sam se u Haifi krajem maja 2001. baš u vreme svečanog otvaranja tih neobičnih vrtova. Ulice su bile preplavljene ljudima u narodnim nošnjama iz gotovo svih krajeva sveta. Prvi put sam uživo videla Papuance sa perjanicama. Saznala sam da je posle hrišćanstva ova vera najrasprostranjenija. Brojčano ih nema tako mnogo, nešto više od sedam miliona, ali se nalaze gotovo u svim zemljama. Ovog oktobra koliko sam uspela da vidim obeležavaju dvestogodišnjicu Bahaulahovog rođenja. Čestitke su im stigle od premijera Velike Britanije, Indije, Australije i Novog Zelanda kao i predsednika Nemačke. Proslave će biti organizovane širom sveta, ali ja bih volela da vidim kako će to izgledati u visećim vrtovima Haife.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari