Vranje (1): Lepota jednog starog zanata 1

Grnčarstvo ili proizvodnja upotrebnih proizvoda od gline je stari zanat poznat od davnina.

Industrijska proizvodnja posuda od metala, stakla i porcelana nije bila razvijena, pa je ovaj zanat nekada imao veliki značaj u Srbiji. U Vranju jedan visoko školovani mladi preduzetnik bavi se ovim starim zanatom.

Stanimir Nine Stajić uspešno spaja principe poslovanja sa umetnošću. Takođe svojim zanatom doprinosi očuvanju tradicije, običaja i kulture Srbije.

Grnčarska radionica „Stajić“ u Vranju osnovana je 1952. godine, jedna je od ukupno dve grnčarske radionice u ovom kraju. U dvorištu, na samom ulazu već nailazimo na grnčarske posude različitih dimenzija, ovi proizvodi simbolizuju i podsećaju na neka prošla vremena u Srbiji, na neko drugo Vranje.

Nine Stajić u razgovoru sa nama spaja držače, na već oblikovanim posudama, da bi se pristupilo procesu pečenja. Ne bi trebalo kasniti sa doradom proizvoda, kaže on, to će biti neka činija. Predlaže nam da još malo osmotrimo ove posude i obiđemo deo radionice.

Grnčarska radionica sastoji se od četiri prostorije, spojena je sa porodičnom kućom.

U skromnoj grnčarskoj radionici upoznali smo se sa procesom nastanka jednog grnčarskog proizvoda od gline.

Enterijer radionice baš kao i sami proizvodi podsećaju na neka prošla vremena, bez savremenih kompjuterizovanih mašina, i procesa tehnologije. Na zidu na drvenim policama poređane su pojedine grnčarske posude, veći deo izložen je u izložbenom prostoru, koji kasnije obilazimo. U radionici sa radija ide neka muzika, zapažamo grnčarski točak, najvažnije sredstvo za rad na kome se komad gline oblikuje, i prerasta u nove različite oblike, upotrebne posude, i to je proces koji se nije menjao od davnina.

Komadi gline iste veličine u obliku manje kocke poređani su pored grnčarskog točka, svaki komad ovog poluproizvoda na grnčarskom točku u jednom kreativnom procesu oblikuje se u finalni grnčarski proizvod. Posude nakon oblikovanja na grnčarskom točku ulepšavaju se, šaraju se alatom koji na prvi pogled podseća na ukras u obliku maketa „mini“ opanka. Neupućeni smo, mislili smo da je to neka vrsta dekoracije u enterijeru, ali zapravo, objašnjava Nine Stajić, to je vrsta grnčarskog alata, u kojem se nalazi farba, kojom se crtaju različite šare na posudi. Dnevno se ukupno izrađuju i do sto ovakvih posuda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari