Site name

Dopisnica

Vranje (2): Sva različitost grnčarije

Prelazimo u drugi deo radionice gde se pristupa procesu pečenja posuda, ovaj proces pečenja traje skoro ceo dan, sve podseća na neka prošla vremena, peć je izrađena od nepečene cigle i obložena smesom nastalom mešanjem blata i slame.

Piše: Goran Cvetković

15. novembar 2017. 15:00

Vranje (2): Sva različitost grnčarije

Nine Stajić ističe da je upravo veština kod ove vrste peći uskladiti temperaturu od 800 stepeni Celzijusa, da bi posude imale odgovarajuću čvrstinu. Nakon prvog pečenja posude se glaziraju, i proces pečenja se ponavlja.

U izložbenom prostoru Grnčarije Stajić izloženi su različiti grnčarski proizvodi, za svaku od ovih posuda uložen je podjednaki rad i vreme. Svi tradicionalni specijaliteti podvarak, tradicionalni kuvani kiseo kupus aktuelan naročito zimi, dok sneg veje i u šporetu vatra pucketa, zatim u vranjskom kraju poznati specijalitet tarana, ali i savremeni kao što su lazanje i slični, pripremaju se u ovim grnčarskim posudama.

Na balkonu u dvorištu pored radionice, u prijatnom ambijentu na kome se nalaze saksije od gline sa raznobojnim cvećem, nastavljamo razgovor.

Nine Stajić nastavlja porodičnu tradiciju izrade grnčarskih proizvoda. Diplomirao je ekonomske nauke u Prištini, zbog nedostatka posla u struci, bavi se ovim starim zanatom. Nije neophodno posedovati određeno iskustvo i veštine da bi se bavili ovim zanatom, interesovanje i motiv su na prvom mestu, kaže on. Za određena podsticajna sredstva za preduzetništvo i stare zanate nije aplicirao jer ih nije ni bilo, osnovni izvor finansiranja proizvodnje su sopstvena sredstva. Najveća prepreka za bavljenje ovim zanatom predstavlja nezainteresovanost mladih za ovaj posao i nedostatak vremena jer ovaj zanat iziskuje celodnevan rad, kaže Nine Stajić. Svoje proizvode plasira na vašarima i pijacama u Srbiji.

Ovaj stari zanat zanimljiv po mnogo čemu specifičan i pomalo zaboravljen opstaje zahvaljujući odlučnošću i upornošću ovog preduzetnika i umetnika iz ove grnčarske radionice mu Vranju.

Deo iz TV reportaže "Lepote Srbije"

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.