Danas više nije dovoljno da samo završite fakultet 1

Kako do prvog posla, kako napisati dobro motivacino pismo, CV, kako se uspešno predstaviti poslodavcu, samo su neke od nedoumica koje najčešće muče akademce zavšnih godina studija.

“Vremena su se definitivno promenila, pa tako i odnos prema znanju. Danas više nije dovoljno da samo završite fakultet, već su vam uz stručno znanje neophodna i znanja rada na računaru, razvijene komunikacijske i prezentacione veštine, asertivnost i dr”, objašnjava Suzana Đorđević, direktorka Fondacije Hemofarm.

Naime, ova Fondacija je tokom prethodnih decenija stipendirala čak 3.300 studenata u Srbiji i kroz ovaj proces pratila kako se menja način sticanja kako formalnog tako i neformalnog obrazovanja.

“Nedavno je objavljeno istraživanje, koje je preneo i vaš list da je Srbija na 99 mestu po kvalitetu obrazovnog sistema.To nije ohrabrujući podatak, jer ukazuje da kvalitet obrazovanja, modernizacija nastave, pristup studentima moraju da se unaprede, kako bi se poboljšao i kvalitet nastave. Mi ne možemo obrazovati kadar za 20 vek, kada živimo i radimo u 21 veku. Moramo ići u korak sa svetom. Moramo podići budžet namenjen obrazovanju, modernizovati nastavu i pristup, motivisati na celoživotno učenje buduće stručnjake, jer su nam profesionalci u svakoj oblasti neophodni”, objašnjava direktorka Hemofarm fondacije.

Danas više nije dovoljno da samo završite fakultet 2

Suzana Đorđević, direktorka Fondacije Hemofarm

Konkurs Hemofarm fondacije za dodelu stipendija je u toku i traje do 21. novembra. U okviru ovog programa prošle godine je pokrenut i Mentorski program.

Okosnicu programa čini rad sa ekspertima kompanije Hemofarm, koji su mentori na programu uz generalnog direktora Ronalda Zeligera, otvorena predavanja gde su gosti ugledni domaći i strani predavači ciji rad je ostavio poseban trag i doneo novine na polju medicine, farmacije, društveno-odgovornog ponašanja u zajednici.

U okviru mentorskog programa početkom godine održano je i predavanje uglednog profesora Sheffield univerziteta, Nikolaosa Dimitriadisa na temu neuromarketinga koji u svetu postaje mejnstrim dok je kod nas još nepoznanica.

“Pre nekoliko godina ona je bila sitnica koja se sviđala malom broju fanatika dok danas, većina generalnih direktora u celom svetu zna za neuronauku, želi da nauči više o neuronauci i razume važnost neuronauke. Ona je i dobar aspekt socijalnih medija i onlajn komunikacije”, ispričao je ovaj profesor studentima u Srbiji.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=348JUnzziXE]

Da li je danas važnije formalno ili neformalno obrazovanje? U Hemoframu smatraju da je podjednako važno i jedno i drugo da biste uspeli na tržištu rada i u poslu kojim se bavite.

“Studenti su svesni da formalno obrazovanje, osim preko potrebnog znanja, retko donosi i veštine koje su vam neophodne za tržište rada – kako napisati dobro motivacino pismo, CV, kako se uspešno predstaviti poslodavcu, komunikacijske, prezentacione veštine i dr. Zbog toga se često okreću programima poput našeg, jer u njima vide ne samo mogućnost unapređenja sopstvenih veština, već i šansu za zaposlenje”, smatra direktorka Hemofarm fondacije.

Danas više nije dovoljno da samo završite fakultet 3

Stipendisti Fondacije Hemofarm u studijskoj poseti pogonu proizvodnje sterilnih formi u fabrici Hemofarm u Vrsc

U današnjem svetu pored nalaženja dobrog posla najčešće se priča o uspehu, a šta je to zapravo možda je najbolje objasnio prvi čovek Hemofarma u razgovoru sa studentima.

„Znak uspeha je lično zadovoljstvo. To je osećaj ispunjenosti koji se neumitno javlja kada postignete ono što želite. Naravno, to otvara pitanja šta je to što želite, a kada ste mladi i na početku svoje karijere taj odgovor ponekad nije lako naći niti je on očigledan. Budite spremni za promene. Stičite iskustva kroz promene. Budite izvrsni na studijama i budite dobri u onom što radite, ali u stvarima koje su vam zaista važne, ne pravite kompromise. Morate tragati za prilikama. One se retko same od sebe jave. Ne bi trebalo da sedite i žalite se na okruženje. Budite aktivni. Ako na ista vrata pokucate tri ili četiri puta sa dobrim predlogom, verujem da ćete dobiti priliku da se pokažete. I još jedna stvar, nemojte apriori odbacivati neke prilike zato što vam se čine kao da su ispod vašeg nivoa. Na početku ste karijere i još mnogo toga treba da naučite. Budite skromni. Vaš prvi posao verovatno neće biti ono što ste želeli, ali svi smo tako počeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari