"Ukusi Italije u Srbiji" do 26. novembra 1Foto: Printscreen/Italian Trade Agency

U periodu od 20. do 26. novembra u okviru Druge nedelje italijanske kuhinje u svetu, koja u Srbiji nosi naziv Ukusi Italije biće organizovano više od 20 programa u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Drugu nedelju italijanske kuhinje u svetu u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika- CCIS, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia iz Subotice, uz podršku srpskih i italijanskih sponzora. U okviru ove nedelje biti organizovani seminari o kuhinji i književnosti, kursevi poslastičarstva, degustacije i predstavljanje napolitanskih pica majstora. Ovogodišnji program, pod nazivom „Ukusi Italije u Srbiji“, podeljen je u pet segmenata.

Za privrednike je predviđen promotivni sajam u organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika, za stručnjake i istraživače seminar koji priređuje Nacionalni istraživački centar na temu „Food Sensory Analysis“. Studenti Visoke hotelijerske škole u Beogradu moći će da prate predavanje italijanskog poslastičara Alesandra Petita. Predviđena je i degustacija enologa Barbare Tamburini. Veče u Italijanskom institutu za kulturu sa profesorom Ðan Mariom Anselmijem posvećeno odnosu između hrane i književnosti. A u hipermarketu „Merkator“ biće postavljene zone namenjene italijanskim proizvodima, a 20 restorana u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, koji su se priključili ovom događaju, imaće u ponudi kompletne italijanske menije za svoje goste.

I ove godine Srbija učestvuje u manifestaciji koju Italija organizuje sa više od 1.000 događanja u svojih 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava kako bi se valorizovala italijanska kulinarska veština i mediteranska ishrana. Prehrambena industrija je na drugom mestu u Italiji po prihodu sa preko 180 milijardi evra, što je 11,3 odsto bruto društvenog proizvoda. U Srbiji tradicija italijanskog kulinarstva naročito je cenjena, a ekonomsko prisustvo Italije jedno od najznačajnijih. Organizatori manifestacije podsećaju da je Italija bila najveći strani investitor u Srbiji u periodu od 2000. do 2016, prošle godine bila je drugi po redu trgovinski partner Srbije, a u prvih sedam meseci 2017. godine registrovala je porast sopstvenog izvoza od 7,7 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari