Site name

U Zagrebu je otvoren nesvakidašnji ugostiteljski objekat

Kafić sa gluvim konobarima

U Zagrebu je otvoren prvi kafić Silent Caffe, koji zapošljava gluve konobare.

2

Piše: R. D.

Zagreb 03. decembar 2017. 10:04

Kafić sa gluvim konobarima

Foto: Silent/Facebook

Cilj otvaranja kafića je omogućiti mesto okupljanja zajednici gluvih i nagluvih u posebno dizajniranom kafiću koji će koristiti najnovija tehnološka rešenja kao alate za prevladavanje komunikacijskih barijera i nesporazuma koji nastaju u komunikaciji gost - konobar. Ovaj kafić je dobar primer integracije gluvih i nagluvih osoba u zajednicu čujućih.

Kako bi grešaka bilo što manje, konobari se koriste modernom tehnologijom - gost koji dođe u kafić, sedne i naručuje preko tableta, uz dva klika. Konobar na svom računaru dobija broj tableta, odnosno broj stola koji je naručio, otvara narudžbu, izdaje račun i narudžbu nosi gostu. Uz to, goste putem videa uče kako naručiti na znakovnom jeziku.

Projekt Silent Caffea osmislio je Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba, a za njega novac obezbedio u sklopu mera Zavoda za zapošljavanje kojom se želi poboljšati pristup tržištu rada svim grupama ljudi. Već postoje planovi za razvoj novih projekata koji bi pomogli boljoj integraciji gluvih u društvo, a njihovom ostvarivanju doprineće i zarada ovog kafića.

povezane vesti

komentari (2)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Stari Beograđanin

06. decembar 2017.

Lepo, ali nije to jedini beogradski kafić, doduše ne sa sasvim ali ipak POLUGLUVIM konobarima/konobarkama! Pogotovo ako su gužve! Dok čuju, dok se tri puta okrenu oko svoje ose, dok priđu vašem stoli i na kraju dok vam doneu poručeno -prođe dosta vremena. Ubeđen am da bi i stvarno gluvi konobari nekada bolje radili svoj poao od ovih priučenih i nedovoljno zainteresovanih "konobara"!

novi Beogradjanin

07. decembar 2017.

....stari beogradjanine,to uopste nije beogradski kafic,vec zagrebacki.Izgleda da si ti /samo stari/a ne beogradjanin pa te konobari ne primecuju...