Prva epizoda Simpsonovih pre tačno 28 godina 1Foto: EPA / BENOIT DOPPAGNE

Od verzije disfunkcionalne porodice iz izmišljenog Springfilda, do najdugovečnijeg američkog sitkoma. Simpsonovi su danas popularni u celom svetu i imaju značajan uticaj na pop-kulturu.

Kada je Met Grejning, autor crtanih filmova, animatorima predao skicu Simpsonova, verovao je da će je oni doraditi. Grejning je ideju za seriju dobio u hodniku, čekajući na sastanak sa scenaristom i rediteljem Džejmsom L. Bruksom. Na brzinu je skicirao likove porodice koje je oblikovao po uzoru na svoju, zamenivši svoje ime sa – Bart.  Likovi su vremenom dobili bolji grafički izgled, ali je Grejningova ideja ostala nepromenjena.

Gledaoci su za skoro tri decenije emitovanja ove serije, osim uživanja u avanturama žute porodice, na satiričan način upoznali život srednje klase u SAD. Neizostavan humor uz primese parodije upotpunjen je često realnim društvenim situacijama. Serija je dobila brojne televizijske nagrade, kao i svoju zvezdu na holivudskom Bulevaru slavnih. Televizija “Foks” ima ekskluzivno pravo emitovanja sve do 2082. godine.

Članove Simpsonova čine Homer Simpson koji je glava porodice. Zaposlen je u Springfildskoj nuklearnoj elektrani. Mnoge njegove izreke postale su čuvene fraze a usklik „Dou!” može da se pronađe u rečniku engleskog jezika. Zatim, majka Madž koja pokušava da život prosečne američke domaćice učini zanimljivijim, i njihovo troje dece. Dok je desetogodišnji Bart nestašni dečak koji stalno upada u nevolje, Lisa Simpson je veoma inteligentna i svira saksofon. Ona je obično glas razuma u porodici, i zato je svi ignorišu. Njena mlađa sestra je Megi, beba koja ne govori. Gestikulaciju najmlađe Megi zamenjuje prva izgovorena reč tek u filmu iz 2007. godine.

Prva epizoda Simpsonovih pre tačno 28 godina 2

Iako ima najmanje izgovorenih reči, glas joj je do sada pozjamilo ukupno osam glumaca. Ono što je manje poznato jeste da je prvu reč snimila Elizabet Tejlor, dok joj je u 20. sezoni glas pozajmila američka glumica i rediteljka Džudi Foster.

Svi članovi porodice su žuti, imaju po četiri prsta, žive u izmišljenom gradu Springfildu, i nikada ne stare. Ime Springfild izabrano je zato što je to često ime američkih gradova, koje se pojavljuje u više od 30 saveznih država.

Objašnjenje zašto su Simpsonovi žute boje nalazimo u psihologiji boja na koju naše oči nesvesno reaguju. Dokazano je da različito reagujemo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam lakše drži pažnju, povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepozna žutu.

“Kreativno brilijantan u svojoj gluposti”

Tako je Homera Simpsona opisao režiser Dejvid Silverman. Pored svih stereotipa američke radničke klase, Homer je kroz mnoge epizode pokazao i da je brižan suprug i otac. Pa ipak, svi se setimo njegove lenjosti, nezainteresovanosti za bilo kakav posao, uživanja uz televizijski program, omiljene krofne i pivo.

Prateći samo svoje nagone, ne uspeva dugo da zadrži pažnju na jednom mestu, što se vidi u njegovim kratkim hobijima i menjanju mišljenja kada stvari postanu onakve kakvim ih on nije zamislio. Homer ima nizak nivo inteligencije zahvaljujući naslednom “Simpson genu”, problemu sa alkoholom i izloženosti radioaktivnom otpadu. I pored svih dobrih i loših osobina, za skoro trideset godina emitovanja Simpsonova, Homer je posao jedan od omiljenijih izmišljenih likova.

Od religije i ekologije, do najčešće pominjane politike

Serija je od početka izazivala kontroverzu, čak je i ondašnji predsednik SAD Džordž Buš izjavio:  „Mi ćemo ojačati američku porodicu tako da više liči na “The Waltons” (porodična TV serija) nego na Simpsonove”. Međutim, Simpsonovi su pokazali da ne robuju političkoj, niti bilo kakvoj  drugoj korektnosti.

Junaci prikazuju američko društvo i kulturu, bave se pitanjima religije i ekologije a jednako je zastupljena i politička satira. Džordž Buš prikazan je kao Homerov zakleti neprijatelj u epizodi “Dva loša suseda”, Al Gor-u su zamerili banalnost, a Ujedinjene nacije često su prikazivane kao nesposobna organizacija.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=TGdhRR6OeDw]

Seriju su prihvatili mnogi socijalni konzervativci. Pre svega jer su Simpsonovi, za razliku od drugih, modernijih porodica iz TV serija, ipak tradicionalna porodica. Scenaristi su se, tokom trajanja serije, poigravali mogućnostima vanbračnih avantura, ali na kraju uvek još više učvršćuju Homerov i Mardžin brak.

Tramp je bio predsednik i pre 16 godina

Nakon pobede Trampa, mnogi su se setili epizode „Bart iz budućnosti” u kojoj su Simpsonovi predvideli da će on biti izabran za predsednika.

„Bilo je to upozorenje Americi. To je izgledalo kao logičan korak pre nego što dotaknemo dno. Taj scenario smo upotrebili jer se poklapa sa situacijom u kojoj SAD gubi razum. Predvideli smo da će biti predsednik još 2000, ali je Tramp naravno bio najapsurdniji mogući lik, ime koje je služilo za pošalicu u to vreme i to važi i dalje. To je više od satire”, rekao je autor Grejning.

Neki im pripisuju još neka predviđanja koja su se ostvarila: da će biti legalno učiti decu o evoluciji u školama, otkrivanje izborne prevare, da će velike kompanije izazvati prirodne katastrofe, dugovečnost grupe “Rolling Stones”… Među tim predviđanjima našla se i vest od pre nekoliko dana da kompanija Dizni kupuje Foks.

Poznati u Simpsonovima

Leri King, Arnold Švarceneger, Ringo Star, Sting, Bruk Šilds, Bet Midler, Hju Hefner, Alek Boldvin, Rupert Murdok, Doli Parton, Mel Gibson, Britni Spirs, Stiven King, sestre Vilijams, Džastin Timberlejk, Mik Džeger, Toni Bler, Bono Voks iz U2 i Majkl Džekson samo su neki od poznatih koji su imali priliku da dobiju svoju crtanu verziju u Simpsonovima.

Manje je poznato da je samo 12 glumaca pozajmilo glasove za preko 100 crtanih likova u seriji Simpsonovi. Den Kastalaneta ima 59 godina i glumi najpoznatijeg Simpsona, njegov realni glas nema sličnosti sa Homerovim. Da bi postigao takvu intonaciju, Den je izjavio da bradu spušta ka grudima i uvek pokušava da vizalizuje scenu koju snima.

Džuli Kejvner je pozajmila glas Mardž. Neke scene kao što je ona u kojoj Mardž pravi emotivnu video poruku Homeru su snimane su više od sto puta kako bi se postigao pravi efekat.

Jedini član ekipe Simpsonovih koji je prošao profesionalnu obuku za glasovnu glumu je Nensi Ketrajt. Tokom prve sezone producenti su joj zabranili da daje intervjue jer nisu hteli da se sazna da je Bart u stvari žena.

Uvodna špica kao zaštitni znak serije

Gotovo svaka epizoda počinje približavanjem kamere Springfildu kroz veliki natpis sa imenom serije. Nakon toga, pratimo porodicu Simpson na njihovom putu kući. Svima je dobro poznat čuveni kauč na kome je porodica okupljena, a tu scenu prati jedinstveni “retro” zvuk.

Ono što je karakteristično kod uvodne spice je nekoliko delova koji se uvek menjaju. Ulazak porodice u kuću uvek je malo drugačije, Bart obično piše nešto drugo na školskoj tabli za kaznu, a Lisa ponekad svira drugu melodiju na svom saksofonu.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=SR8WWFzrZAg]

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari