Site name

Željko Tomić, šesta generacija vinara i vinogradara u Rajcu

Vino sa ukusom tradicije

Magične Rajačke pimnice, posebno selo u kome „spava vino“ tridesetdevetogodišnji Željko Tomić odabrao je za svoj centar sveta i za razliku od brojnih stanovnika negotinske opštine koji su otišli u veće gradove i svet (svaki četvrti stanovnik ove opštine živi u inostranstvu) odabrao selo.

1

Piše: J.B.K.

Rajac kod Negotina 26. decembar 2017. 13:04

Vino sa ukusom tradicije

Željko Tomić Foto: Simona Pavlović

Šesta je generacija vinara koja u pimnici sagrađenoj 1887.godine na tradicionalan način spravlja vino i jedan od onih koji grade vinski identitet Negotinske krajine.

-Sve što znam naučio sam od svog dede Dušana, od koga sam nasledio pimnicu. Ostao sam ovde, nisam imao srca da odem u beli svet.- objašnjava Željko Tomić, vlasnik Pimnice Perić iz Rajca.

A za sve je kriv Aleksa Stanković, Željkov predak sa majčine strane koji je pre 130 godina iznad sela Rajac podigao pimnicu. Od tada do danas u ovoj se pimnici proizvodi vino, a ljubav prema vinarstvu u Željka je usadio deda Dušan. Vinarstvo i pimnice u kojima je praktično odrastao očigledno su odredile život Tomića iako se školovao za profesionalnog vozača.

- Da se bavim svojom profesijom onda ne bih mogao da pijem vino. Pošto sam zavoleo vino to nije išlo uz moju profesiju i nikada se nisam bavio onim za šta sam se školovao - iskreno priča Željko koji danas uz pimnicu koju je nasledio ima još jednu preuređenu uz poštovanje tradicije, u restoran i apartmane u Rajcu sa 14 kreveta. Svoju budućnost vidi u proizvodnji vina i seoskom turizmu.

-  Svaki dinar više gledam da uložim u kupovinu zemlje za buduće zasade i buduće generacije jer verujem da će i sedma i osma generacija nastaviti tradiciju. Kupio sam još nekoliko pimnica koje čekaju na sređivanje. Pimnica Perić proizvodi od belih vina šardone, belu tamjaniku, posle pola veka i bagrinu. Od crnih imam kaberne sovinjon, crnu tamjaniku, game, prokupac, začinjak, ali planiram da izbacim ove francuske sorte jer toga ima svuda u svetu i gajim samo naše stare srpske sorte koje su jedinstvene odnosno prokupac, plovdinu, bagrinu, začinjak, tamjaniku.- kaže Tomić koji ove godine zbog previše obaveza i manjka radne snage, nije uspeo da konkuriše za sredstva agrarnog budžeta opštine Negotin kojima su subvencionisani novi zasadi, ali se nada da će u narednih nekoliko godina uspeti u naumu da novim zasadima zastupi stare vinske sorte, kao i da će opština nastaviti sa subvencijama.

Priča još da u spravljanju vina koristi tradicionalne metode – „lakše je sa ovom novom tehnologijom, ali se ja držim starog tradicionalnog načina“. Ove godine proizveo je između 15 i 16 hiljada litara i mada je ove godine rod grožđa bio slabiji zbog puno sunca kvalitet vina je izvanredan.

- Kažu mi da mi vina nikad nisu bila bolja kao što su ove godine. Najviše vina – 27 hiljada litara proizveo sam 2013. i za kaberne sovinjon iz te godine koji je prolestos probao Džonatan Leg iz Travel kanala kazao je da bolje vino nije probao u životu. Ne znam da li ga je ponela atmosfera ili je vino stvarno tako dobro. Verovatno da je sve to zajedno, a meni njegove reči puno znače jer je to novinar koji je proputovao svet - ispričao nam je Tomić koji veruje da i mi svetu možemo da ponudimo kvalitet. I trudi se da to čini. Zato mu gostiju ne manjka, ni domaćih ni stranih. Sa najvećim brojem njih ostaje u kontaktu, stvaraju se i prijateljske veze. A prijatelji su tu i da pomognu, kao što su piloti i vlasnici malih aviona sa kojima planira izgradnju malog travnatog aerodroma za ultra lake avione između Rajca i Rajačkih pimnica, čime bi ova kameni grad vina postao dostupniji.

U međuvremenu, dok se njegova vina osim u pimnici Perić, piju u Beogradu, na Kopaoniku, Zlatiboru, Tomić će se, kako sam kaže, truditi da nijedan gost ne ode ravnodušan, da pamte miris dunja sa ormara, atmosferu kojom odišu pimnice i ukus vina u kome su se spojili znanje i iskustvo šest generacija.

povezane vesti

komentari (1)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

dipl. agronom

27. decembar 2017.

Koliko ha pod vinogradima ima domacin...!!?? Steta je sto je Krajina pravila predugi intermeco u tradiciji...