Veliki broj ljudi, naročito u periodu kada se menja režim ishrane u prelaznim periodima, u vreme praznika kada se povećava unos hrane, konzumiranja alkohola i dr. ima problema sa varenjem.

Procenjuje se da od 20 do 25 odsto odraslih osoba od cele populacije, dakle čak svaka peta osoba, ima simptome nelagodnosti u stomaku, osećaj rane sitosti i punoće u želucu, podrigivanje, jaku nadutost stomaka, gasove, gorušicu i druge probleme koji se stručno nazivaju dispepsija.

Dispepsija je problem sa varenjem u segmentu jednjaka i želuca. Ona u većini slučajeva ne predstavlja ozbiljno oboljenje, tako da pacijenti često i sami mogu efikasno i brzo da otklone pomenute tegobe i simptome. Dispepsija se najčešće javlja u periodu od 20. do 40. godine života. Više od 50 procenata pacijenata uzima neke preparate, a tek svaki četvrti se javi lekaru. Takođe, 30 odsto njih uzima odsustvo sa posla zbog izraženih problema sa varenjem.

– Hrana koja se konzumira u vreme slavskih i prazničnih trpeza, ali i van njih je vrlo često izuzetno kalorična (masna i jaka), tj. izrazito teška za varenje. Na srpskoj trpezi vekovima je dominirala hrana puna celuloze, a naš digestivni sistem nema mogućnost varenja takve hrane svakodnevno, ističe gastroenterolog mr sc. dr Tatjana Cvejić Pašić iz Kliničkog centra Srbije.

Ona dodaje da su loše životne navike i nedovoljno kretanje, uz konzumiranje visokoenergetskih napitaka i kalorične hrane, dovele do značajnog porasta metaboličkog sindroma, odnosno veoma se povećao broj pacijenata koji boluju od dijabetesa melitusa tip 2 i hipertenzije (HTA). Procena je da oko 35 odsto pacijenta koji imaju ovakav oblik šećerne bolesti ima i poremećaj egzokrine funkcije pankreasa.

Današnji tempo i stil života često dovodi do odstupanja od redovne i izbalansirane ishrane. Takođe, dešava se da i pored samodiscipline u ishrani, i dalje javljaju tegobe sa varenjem. Najčešći razlog za pomenute tegobe jeste nedovoljna proizvodnja enzima od strane pankreasa, tzv. nedostatak pankreasnih enzima. U tom slučaju, za bolje varenje stručnjaci preporučuju uzimanje delotvornih i pristupačnih pankreatina.

– Preparati pankreasnih enzima mogu poboljšati varenje, smanjiti osećaj nelagodnosti u stomaku, težinu, mučninu i preteranu nadutost. Neophodno je konsultovati lekara ili farmaceuta o indikacijama i načinu upotrebe. Važno je napomenuti da većina preparata pankreasnih enzima ima pogodan bezbednosni profil i malo neželjenih efekata, navodi dr Tatjana Cvejić Pašić. Ona objašnjava i da pacijenti koji su imali operaciju žučne kese, operaciju želuca i dvanaestopalačnog creva imaju veću potrebu za pankreasnim enzimima, a svi pacijenti koji imaju hronični pankreatitis imaju potrebu za stalnom nadoknadom pankreasnih enzima

– Ukoliko tegobe perzistiraju uprkos upotrebi pankreasnih enzima, pacijent se mora obratiti svom lekaru i uraditi laboratorijske analize, pregled stolice, ultrazvučni pregled abdomena radi isključivanja drugih bolesti, upozorava naša sagovornica.

Smanjiti „grickalice“ i alkohol

Regulisanje ishrane je jedan od načina pomoću kog se mogu zaustaviti ovi problemi. Neophodno je, pored redovna tri do četiri obroka koje je bitno konzumirati u isto vreme i bez žurbe, izbaciti ili smanjiti upotrebu određene hrane ili pića za koju se zna da će uticati na simptome teškog varenja. Takođe, neophodno je smanjiti „grickalice“, jer ta vrsta hrane često sadrži visok nivo masti i može da pogorša simptome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari