Lešnik torta za vašu prazničnu trpezu 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Lešnik torta – neodoljivog ukusa i mirisa. Odličan spoj pečenih lešnika, čokolade i karamela.

Recept je kreiran za jednu posebnu priliku. A može da ulepša i vašu prazničnu trpezu.

Sastojci za 4 kore:

  • 16 belanaca
  • 400 g šećera
  • 400 g krupnije mlevenog lešnika
  • 4 kašike brašna

Sastojci za čokoladni fil:

  • 16 žumanaca
  • 280 g šećera u prahu
  • 300 g čokolade
  • 300 g margarina/maslaca

Sastojci za karamel fil:

  • 250 g šećera
  • 1,5 dl vode/mleka
  • 1 kašičica vanilin šećera
  • 200 g margarina/putera
  • 100 g seckanog lešnika
  • 300 g mlevenog keksa
  • 2,5 dl slatke pavlake

Priprema kora:

Za svaku koru umutite po 4 belanceta u čvrst sneg. Dodajte 100 g šećera, mutite dok se on ne otopi, pa dodajte 100 g lešnika i 1 kašiku brašna. Koru pecite u modli prečnika 26-28 cm (koju ste obložili papirom za pečenje ili premazali masnoćom i posuli brašnom). Pecite je u zagrejanoj rerno na 150-175 stepeni 20-tak minuta.

Lešnik torta za vašu prazničnu trpezu 2

Priprema čokoladnog fila:

Penasto umutite žumanca u šećer u prahu. Kuvajte na pari dok se fil ne zgusne, pa dodajte čokoladu i kuvajte uz neprekidno mešanje dok se čokolada ne otopi. Ohlađen fil sjedinite sa umućenim margarinom maslacem.

Priprema karamel fila:

Karamlizujte šećer, pa dodajte vodu/mleko. Kuvajte na niskoj temperaturi dok se karamel ne otopi. Dodajte vanilin šećer i maslac/margarin. Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kada se smesa skroz ohladi, umešajte mleveni keks i lešnike. A potom sjedinite sa umućenom slatkom pavlakom

Tortu filujte na sledeći način: kora, čokoladni fil, karamel fil… Završite korom.  Dekorišite je po izboru – čokoladnom glazurom, šlagom…

Ja sam se odlučila za čokoladnu dekoraciju.

Napomene:

Uvek koristim pečeni lešnik zbog arome. Mleveni keks koristite onaj koji volite (koristila sam plazmu).

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari