Vranjska Banja (2): Skrivena bogatstva juga 1

Bogatstvo mineralne vode različito se koristi između ostalih na osnovu efekata staklene bašte i u industrijske svrhe, za tehnološke potrebe privrednih kolektiva, koje ovde posluju.

Fenici u parku sagrađeni su od drvene građe pokriveni crepom. Ovi fenici-čardaci podsećaju i simbolizuju na nekadašnji fenik-čardak koji se nalazio na brdu iznad banje sa koga je nekada u prošla vremena, trubački orkestar svakoga jutra na brdu iznad banje svirao budilicu.

Nedostatak koji kvari lepe utiske je da Vranjska Banja stagnira u oblasti rekreativnog turizma, nedostaju welnes i spa centri, ali i smeštajni kapaciteti. Za veće investicione poduhvate neophodno je učešće države. Bez obzira na određene nedostatke, odličan saobraćajni položaj, pored samog koridora 10, predstavlja mogućnost za intenzivniji turistički razvoj.

Za razliku od prethodnog puta kada smo obišli banju, zahvaljujući lokalnom rukovodstvu, urađeno je puno toga na lepšem izgledu banje. Između ostalih izgrađen je zatvoren bazen u sklopu balon sale u sportskom centru, koji bi krajem decembra svečano počeo sa radom.

Asfaltiranom trkačkom stazom koja prolazi kroz šumovite predele šetali smo, i džogirali kroz šumu.

Mostom preko reke Banjštice koja polako ali sigurno protiče kroz Vranjsku Banju asfaltiranim putem stiže se do Impozantnog infrastrukturnog objekta akumulacionog jezera sa branom Prvonek, koje se nalazi na samo 8 km iznad banje, i sigurno je interesantno za turiste. Brana je građena 14 godina. Svečano je otvorena 2005. Sa izgradnom ovog objekta rešen je problem vodosnabdevanja ovog kraja u budućem periodu.

U podnožju brane Prvonek ispod samog bedema brane, u kotlini nalazi se prava mala oaza, lepo uređeni prostor kao iz bajke, namenjen pre svega izletničkom turizmu, rekreaciji, pored malog jezera i sportskog terena. Neophodno je poneti namernice, pre polaska na ovo izletište, jer maloprodajnih objekata za sada nema u blizini.

Banju smo obišli tokom letnjih meseci, u periodu ,,Banjskog kulturnog leta“, koji obuhvata u periodu od juna do avgusta niz kulturnih dešavanja, izložbe, smotra i takmičenje trubača, izložba starih vranjskih jela, a u okviru ovog kulturnog događaja održava se izbor za mis ,,karanfil devojče“. Ali Vranjsku Banju obišli smo i u ranu jesen kada zlatno žuto lišće prekrije park, a pažnju tada privlači tom istom parku raznobojno jesenje cveće, u svom punom sjaju.

Deo iz TV reportaže Lepote Srbije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari