Šta su morbile ili male boginje? 1Foto: Pixabay/Valelo Pardo

Male boginje su jedna od najzaraznijih virusnih infekcija.

Od početka oktobra prošle godine u Srbiji je uključujući i teritoriju nadležnosti Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica, registrovano ukupno 707 slučajeva malih boginja, od kojih je 272 laboratorijski potvrđeno u Institutu Torlak.

Najmlađa obolela osoba je uzrasta dva meseca, a najstarija 60 godina. Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, navodi se na sajtu Batuta.

Kako se oboljenje prenosi sa osobe na osobu?

Male boginje se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom (poljubac, rukovanje), putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba (kašalj, kijanje) i retko indirektnim putem preko sveže kontaminiranih predmeta.

Klinička slika malih boginja

Posle inkubacije (period od momenta ulaska virusa u organizam do manifestacije oboljenja, odnosno pojave tegoba) od 7-18 dana, dolazi do pojave povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjunktivitisa (vodnjikave, crvene oči, otečeni kapci). Nabrojani simptomi traju 2-4 dana, nakon čega dolazi do skoka telesne temperature (preko 40 stepeni Celzijusa) i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, koja se zatim širi na trup i ekstremitete.

Kada je obolela osoba zarazna za osobe iz okruženja?

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije (kada je još uvek bez tegoba), četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon izbijanja ospe.

Koje su komplikacije malih boginja?

Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. To su: zapaljenje pluća (pneumonija), zapaljenje srednjeg uha, dijareja, zapaljenje mozga i gubitak vida. Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe i oko 60 odsto slučajeva smrtnih ishoda nastaje upravo zbog ove komplikacije. Svaki hiljaditi bolesnik dobija zapaljenje mozga, dok na 1.000 obolelih sa navedenom komplikacijom dolazi do smrtnog ishoda.

Koja je preventivna mera da ne dođe do oboljenja?

Vakcinacija je jedina efikasna preventivna mera koja dovodi do stvaranja solidnog i dugotrajnog (doživotnog) imuniteta. MMR vakcina se daje u dve doze: deci u drugoj godini života (pravovremeno data vakcina je u uzrastu od 12 -15 meseci) i u sedmoj godini života (u okviru priprema za polazak u školu).

Preuzeto sa sajta Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari