Recept nedelje: Kiflice sa semenkama 1Fotografije sa bloga Domaćica za vas

Kiflice sa semenkama možete da napravite od bilo kog kvasnog testa. Poenta je u posipu. Posip sam napravila od raznih semenki i ovsenih pahuljica. Količine nisu bitne. Eksperimentišite…

Možete koristiti semenke po izboru kao i količine. Koristila sam lan, susam, suncokret i ovsene pahuljice. Sve sam samlela u mlinu za kafu (delimično), a potom ispekla na nižoj temperaturi uz često mešanje. Semenke prvo meljem, pa pečem jer se lepše ispeku. Najbolje je da svaku vrstu meljete posebno jer će komadići biti približno iste veličine, ali ne smeta ni ako ih sameljete kao ja. Semenke uvek pečem pre posipanja. Neće pregoreti, ne brinite. Ovo je jedan jednostavniji recept za testo. 

Kiflice sa semenkama, sastojci:

300 g običnog brašna (tip 500)

100 g integralnog brašna

1 kašičica soli

1 kašičica šećera

5 g suvog kvasca

2 dl mlakog mleka

0,5 dl ulja

Za završnicu:

1 jaje

100 g posipa

Kiflice sa semenkama, priprema: Sjedinite sve suve sastojke, dodajte mleko i ulje i umesite glatko i čvrsto testo. Ostavite ga na toplom mestu da naraste, premesite ga i ostavite da još jednom naraste.

Recept nedelje: Kiflice sa semenkama 2

Testo razvijte tanko, po želji ga možete premazati tanko uljem, istopljenom mašču, maslacem ili margarinom. Isecite na trouglove željene veličine. Uvijte kiflice. Jaje umutite i dodajte kašiku vode ili mleka. Kiflice premažite jajetom (cele) i uvaljajte ih u posip. Ređajte ih u pleh koji možete obložiti papirom za pečenje ili premazati masnoćom. Kiflice ostavite da odstoje 20-tak minuta, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-tak minuta.

Po želji kiflice sa semenkama možete posuti i morskom solju. Testo je malo čvršće, ali zato treba da raste bar dva puta. Od čvršćeg testa se lakše oblikuju kiflice.

Recept možete naći i na blogu

Piše Kristina Gašpar, autorka bloga Domaćica za vas. Kristina je tvorac mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima.

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to najčešće jednim, prilično starim modelom pametnog telefona. Posebnu pažnju privlače njeni veganski i vegetarijanski recepti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari