Život

Slovenija: Zdravlje iz vode u termama 2

Slovenija: Zdravlje iz vode u termama

Od malih nogu najmrskiji mesec u godini bio mi je novembar. Oduvek doživljavam novembar kao doba sa najmanje sunca, kada nebo posivi, dani se skrate, a kiša i vetar povedu bitku za prevlast.

U Srbiji ujutro mraz, tokom dana sunčano 3

U Srbiji ujutro mraz, tokom dana sunčano

U Srbiji će danas, posle hladnog jutra sa slabim mrazom, biti pretežno sučano vreme, saopštio je Republički hidrometeorloški zavod.

Ilija M. Kolarac - 142 godine od smrti srpskog trgovca i zadužbinara 8

Ilija M. Kolarac – 142 godine od smrti srpskog trgovca i zadužbinara

Na sam pomen Kolarca prve asocijacije koje se javljaju su svakako kultura, umetnost i obrazovanje. Ilija Milosavljević, koji je preminuo na današnji dan pre 142 godine, Srbima je ostavio gotovo celokupnu imovinu, iako to nije bilo u interesu tadašnjih vlasti.

"Fića" - uspomena na zemlju koje više nema 9

„Fića“ – uspomena na zemlju koje više nema

Zastava 750, „fića“, „fićko“, kako god ga zvali, u kakvim god sećanjima da vam je ostao, da li ste vozač ili ne, ma koliko puta „prokuvavao“ – mora se voleti.

Kolač sa prokupcem (recept) 10

Kolač sa prokupcem (recept)

Kako je oktobar u toku, a berba grožđa u punom jeku, našao se tu i Međunarodni dan  prokupca koji je obeležen 14.10. Nadamo da će vam se ova priča dopasti, a sve je nekako povezano.

Nobelova nagrada kao podstrek za mlade naučnice 11

Nobelova nagrada kao podstrek za mlade naučnice

Francuskinja Emanuel Šarpantje i Amerikanka Dženifer Daudna ovogodišnje su dobitnice Nobelove nagrade za hemiju, a nagrađen je njihov rad na razvoju metode modifikovanja genoma, što je tehnika poznata kao CRISPR, saopštila je Kraljevska švedska akademija nauka u sredu.

Recept nedelje: Griz 12

Recept nedelje: Griz

Griz sa mlekom ili vodom, ređi ili gušći, topao ili hladan, sa čokoladom ili bez… Griz sa mlekom ili puding od griza je jedna od poslastica koja me vraća u detinjstvo.

Retimno: Spomenici kao istorijska čitanka 13

Retimno: Spomenici kao istorijska čitanka

More u Retimnu besni i danas. U daljini lepo, tamnoplavo, uz obalu takođe lepo, ali opasno, od siline talasa pobelelo. Dan za još jedan obilazak grada.

Recept za ulučene kobasice 15

Recept za ulučene kobasice

Rešim pre neki dan da  pripremim meso za kobaje. Imala neki komad svinje u frižideru, i kao, neću da prljam vodenicu za 300g mesa, samleću u čoperu. Pokvarim čoper. Meso završi u zamrzivaču, da čeka spremanje ko zna čega.